Томас Куриан, който миналата седмица бе назначен на поста президент на отдела по софтуерно развитие в Oracle, се спряга за следващия шеф на компанията. Такова е поне мнението на редица служители на американския технологичен гигант, които многократно са ставали свидетели на близките отношения между Куриан и сегашния СЕО на Oracle Лари Елисън. Според тях, Куриан е човекът, когото Елисън пръв пита за съвет или одобрение на нов план.

 

Елисън, който вече е на 70 години, изглежда вече е решен да предаде управлението на компанията със стойност $190 милиарда на свой доверен наследник. Милиардерът инвестира все по-голяма част от времето си в развитие на други свои дейности, сред които ветроходството и заниманията му в сферата на еко туризма. Заради тези свои интереси, през септември, той обяви двама директора от своя екип – Хърд и Катц - за негови преки помощници. Служителите на компанията смятат, че въпреки отсъствието на Куриан сред този малък екип от преки помощници, ако се стигне до предаване на властта, тя ще бъде връчена точно на него.

 

Куриан е интересна личност главно с това, че не знаем почти нищо за заниманията му извън Oracle. За родения в Индия инженер се знае само, че познава идеално продуктите на компанията, че работи дълги часове и че не обича празни приказки, което го правело малко труден за събеседване. Дали това ще му попречи ако един ден наистина стане СЕО, засега  не можем да кажем.