Първите мобилни устройства, които работят с технологията Thunderbolt 2 дебютираха на пазара в края на миналата година. Intel вече са започнали да работят върху следващата и версия, която носи кодовото име  “Alpine Ridge“, информира ArsTechnica. Потребителите могат да очакват значително по-висока скорост за трансфер на данни, която вече ще достига до 40Gbps.

 

Oт своя страна това е два пъти по-висока стойност от същия показател при настоящата версия на технологията. Thunderbolt 3 включва поддръжка и за PCI Express 3.0 и консумира с 50% по-малко енергия, а за да се възползвате от нея ще трябва да се сдобиете с нов конектор. Tрябва да отбележим, че той е с 3 милиметра по-къс от своя предшественик и може да зарежда устройства, които използват до 100W енергия.

 

Благодарение на тези потребители ще можем да свързваме едновременно два 4K дисплея, а контролерите за технологията ще са съвместими с USB 3.0, HDMI 2.0 и DisplayPort 1.2. Oчаква се първите устройства с Thunderbolt 3 да се появят на глобалния пазар през следващата година. Intel планират заедно с това да реализират премиерата и на следващото си поколение процесори, които се разработват с кодовото име Skylake.