Достатъчно дълго време вече използваме паролите и е нормално да се търсят по-добри варианти за удостоверяване на самоличността на потребителите, когато те искат да използват устройствата си, да се логнат в онлайн профилите си или да извършат финансови транзакции.

 

Това е наложително най-вече поради възходът на престъпленията в кибер пространството, които са още една причина да се търсят нови по-надеждни методи за удостоверяване на самоличността на потребителите.

 

Със сигурност ще дойде време, в което паролите ще са част от миналото и няма повече да ни се налага да помним паролите, които използваме. Днес, има опции като мениджър за пароли, които помагат много, но въпреки това, както специалисти, така и потребители  са единодушни, че е време за промяна.

 

Кои са технологиите, които ще заменят паролите? От CNet ще отговорят на въпроса. От медията са съставили списък с технологиите които имат най-голям потенциал да изместят паролите. Вижте кои са те:

 

1. Биометрични данни

Скенерите на пръстови отпечатъци, или такива за сканиране на ириса или вените на ръката за удостоверяване на самоличността на индивида, започват да се налагат все по-често. Технологията за пръстови отпечатъци е широко достъпна, евтина и лесно за използване дори и от потребители които не са на ‚ти‘ с технологиите. А Samsung работи върху уникална технология за сканиране на човешкото око, която ще използва за допълнителна сигурност в устройствата си. В Бразилия и Япония пък част от банкоматите вече използват технология, която обещава да доведе до революция в начина, по който потвърждаваме на финансови транзакции по банков път.  В основата ѝ стои инфрачервена камера, с която сканира пътя на вените на вените под кожата на дланите, който е уникален за всеки индивид.

 

2. Дигитална татуировка

Дигиталната татуировка представлява гъвкаво електронно устройство което се носи директно върху кожата като фалшива татуировка, и се използва за извършване на удостоверяване чрез NFC. Собствениците на смартфони Moto X са едни от първите, които имат възможността да изпробват тази нова технология, разработена от компаниите Google и VivaLnk. Една дигитална татуировка може да се ползва 5 дни и има цена $ 1. На теория звучи страхотно – не се налага да пишете и помните пароли,  да докосвате бутони и имате сигурна гаранция че сте в безопасност. За съжаление обаче тази технология все още е доста скъпа, поради което много потребители няма да ѝ обърнат нужното внимание.

 

3. Хапче-парола

Миналата година за първи път чухме за съществуването на необичайно хапче, което може да съдържа паролата ни, и което трябва да погълнем, за да влезем в профила си в даден сайт. Системата е наглед доста изобретателна и иновативна. Специалното хапче, което съдържа паролата ни, изпраща сигнали към всички външни устройства и въвежда автоматично паролата ни. То не се нуждае от батерия, защото се захранва от стомашен сок. Идеята за това електронно хапче принадлежи на Motorola и е произведено от Proteus Digital Health. Цифровото хапче прави процеса на установяване на самоличността напълно пасивен, освен ако се изисква допълнително удостоверяване като PIN например, тогава той трябва да се въведе ръчно. За съжаление този метод не се харесва на повечето потребители, тъй като трябва да погълнете нещо, което не е храна и в бъдеще евентуално може да ви навреди, вместо да ви помогне.

 

4. Гласово удостоверяване

Porticus е компания стартирала през 2007 година. Тя разработва технологията VoiceKeyID за гласово удостоверяване на самоличността. Идеята е паролите или текст генериран от системата да се кажат на глас, за да се установи самоличността на индивида. Технологията не използва фразата, а гласа за да осъществи идентифицирането, така че притесненията, че някой може да чуе паролата ви са неоснователни. Технологията вече е достъпна за множество мобилни и вградени платформи.

 

5. Удостоверяване на самоличността чрез мозъчните вълни

Вече се тества и система за идентификация, която използва мозъчните вълни. Представете си, трябва  само да си помислите за паролата ви и вече сте се логнали в профила си. Прототипната версия на системата е разработена от University of California Berkeley School of Information. Тя се състои от Bluetooth слушалка, в която има вграден ЕЕГ сензор. Технологията е евтина и от проведените тестове става ясно, че е достатъчно точна и работи. За съжаление обаче има потребители, които не са очаровани от идеята компютъра да им чете мислите.