Облачните услуги изместиха физическите носители на информация, тъй като ни позволяват лесно и бързо да синхронизираме файловете си между всичките устройства, които използваме. Все пак външните хард дискове и CD дисковете продължават да се използват от много потребители, особено в случаите, когато искат да запазят на сигурно място поверителни данни на за по-дълъг период от време. Verbatim сега официално представиха най-новия си Blu-ray диск, който се отличава с няколко уникални характеристики, съобщава TechRadar.

 

Самият модел се казва M-DISC и ще е достъпен на пазара с вграден капацитет от 100GB, когато стартират продажбите му в края на месеца. Най-интересното е, че компанията сподели, че той може да съхранява безопасно личната ни информация в продължение на внушителните 2000 години. Verbatim M-DISC също така ще ни позволи да качим на него еквивалента на 80 минути компресирано HEVC 4K видео съдържание с битрейт от 12Мbps.

 

Уникалният диск е произведен с технологията Milleniata и благодарение на нея теоретичната степен на грешка достига до 1 на 100 000, което е доста впечатляваща стойност. Verbatim ще започнат да продават M-DISC на глобалния пазар до края на февруари, като цената му ще е приблизително €15. В заключение ще отбележим, че това е сума за купуването на пет броя от тях, като е необходимо да имате и Blu-ray плейър, за да запишете информация върху дисковете.