Гъвкавите батерии са една от иновациите, която само след няколко години ще промени начина, по който изглеждат и работят съвременните мобилни джаджи. Учените проявяват голям интерес към подобни технологии и вече експериментират с прототипи и нови материали, които да превърнат тази концепция в реалност. Компанията Imprint Energy работи над нов проект, който може да ускори значително навлизането на тази иновация в устройствата ни, съобщава SlashGear.

 

Батериите, които инженерите ѝ проектират се отличават не само с гъвкавия си форм фактор, но също така могат да бъдат произведени евтино с  настоящите 3D принтери в индустрията. Imprint Energy използват в тях специален цинков полимер, който е ултратънък и така ги прави подходящи за употреба в по-малки джаджи като фитнес гривни и умни часовници. Компанията също така вече получи финансиране от $6 млн., за да инвестира в уникалните си батерии, които също така предлагат по-висока стабилност и по-голям капацитет за презареждане.

 

Моделите, които днес използваме в лаптопите и смартфоните съдържат литий, което е причината те да имат по-големи размери и да са по-уязвими срещу евентуално запалване. Батериите на Imprint Energy имат доста предимства и компанията се надява те да намерят място дори в “необичайни части на човешкото тяло, като очите“. Другото предимство на нейните модели е, че те остават стабилни дори и след 1000 цикъла на зареждане, когато класическите литиево-йонни продукти започват да влошават качествата си.