Eкип от изследователи от Ohio State University (OSU) създадоха интересно хибридно устройство, което може да намали значително разходите за производство на съвременните батерии. Ключовият компонент от концепцията им е разработването на чувствителни соларни клетки, които генерират енергия, чрез поглъщане на въздух и разлагане на литиев пероксид. По този начин джаджата им не само улавя светлината, но и е допълнена от евтина батерия, която съхранява елекричеството, информира Gizmag.

 

Според официалните данни на учените с тази технология се намалят разходите за възобновяема енергия с приблизително 25%. Новият дизайн на тяхната батерия разполага с три електрода, вместо класическите четири, като в долната част е разположена литиева плоча. Върху нея има тънък слой от порести въглеродни молекули и още един лист с електролит, а над него е поставен титаний, който генерира трийодидни йони при осветяване.

 

Именно тези частици се разпространяват по повърхността на кислородния електрод и така окисляват литиевия пероксид, за да функционират. Следващото голямо препятствие пред учените е да подобрят ефективността на версията с титаниев оксид на батерията. Ако те успеят да съчетаят това с достатъчна продължителност на нейния живот това определено може да промени изцяло начина, по който генерираме възобновяема енергия.