Учени използваха един от любимите ни десерти, а именно сладоледа в много интересен нов проект. Неговият ръководител е испанецът Мануел Линарес, който успя да създаде специална съставка, променяща начина, по който той изглежда. Идеята е, че когато се поръси върху сладоледа тя кара студеното лакомство да променя цвета си, предаде Geek.

 

Въпросната съставка е напълно органична и не съдържа никакви вредни за човешкия организъм химични съединения. Линарес нарича специалния си сладолед с името „Xamaleon”, като той не променя цвета от само себе си, а след като даден човек го оближе. Самото вещество след това се активира и превръща цвета му от зелено, синьо и розово за едва броени секунди. Интересната способност на съставката се дължи на промени в температурата и киселинността, които се появяват при допира на сладоледа с езика.

 

Химичният състав на Xamaleon остава тайна, но според данните част от него се дължи на екзотични плодове, които едновременно с това подобряват и вкуса му. Линарес също така планира да създаде сладолед, който променя своя цвят от флуоресцентни и ултравиолетови светлини. Жителите на град Бланес, Испания ще са първите, които могат да пробват сами лакомството му, тъй като той има собствен магазин там.