Батериите са едни от най-важните компоненти от съвременните мобилни устройства, но един от проблемите им продължава да е факта, че те могат да се запалят твърде лесно. Трябва също така да отбележим, че на няколко пъти се наложи принудително приземяване на самолети Boeing 787 заради проблем именно с литиево-йонна батерия. Екип от учени на University of North Carolina се похвалиха, че са намерили ефективно решение на този недостатък, съобщава Ubergizmo.

 

Изследователите са разработили първата подобна батерия, която е незапалима, като са премахнали органичния разтворител на електролита, предизвикващ запалването. Вместо него те използват специален материал, който се казва „перфлуорполиетер“, който намира масово приложение в корпусите на големи лодки. Употребата на това вещество също така е индикатор и за по-дълъг живот на батерията, което се очертава като другото му ключово предимство.

 

Учените ще продължат да експериментират с този материал, за да открият най-ефективния начин да стартират масовото производство на незапалим литиево-йонни батерия. Проектът им е доста интересен и въпреки, че все още е в начална фаза има потенциала да подобри работата на бъдещите ни джаджи. Все пак вероятно ще са необходими няколко години преди тази технология да бъде достатъчно безопасна, за да дебютира на пазара.