Краткият живот на батерията определено е най-големият проблем на съвременните мобилни устройства, въпреки постоянните опити на компаниите да се справят с този проблем. Фактът, че джаджите ни имат големи дисплеи с висока резолюция и мощни процесори с четири и дори осем ядра допълнително задълбочава този недостатък. Постигането на перфектния баланс между бърза скорост на работа и достатъчно време за едно зареждане продължава да е сериозно предизвикателство за водещите производители, предаде SlashGear.

 

Компанията Atmel намери впечатляващо решение на този проблем с новия си микропроцесор, който се казва SAM L21 и е базиран на 32-битова технология на ARM. Според официалните данни този чип е в състояние да работи в продължение на над десетилетие преди да е необходимо да се зареди отново или да бъде сменен с друг. Аtmel SAM L21 консумира само 35 микроампера енергия на MHz, като тази стойност спада до едва 200 наноампера, когато е в спящ режим.

 

От своя страна в момента при конкурентните продукти на пазара идентичните цифри са от порядъка на 120-160 микроампера на MHz, което показва колко ефективен е новия микропроцесор на компанията. Спецификациите му са доста по-различни от представата ни за възможностите на смартфони от висок клас, тъй като той има само едно 42МHz АRM ядро, 256КВ флаш памет и 32KB статистичен RAM. Все пак технологията на Atmel е доста впечатляваща и можем да се надяваме, че тя ще намери място в бъдещите ни мобилни устройства.