Батериите са ключов компонент от мобилните ни джаджи и учените постоянно експериментират постоянно с нови технологии, които да подобряват възможностите им. Екип от изследователи на Nanyang Technological University (NTU Singapore) разработиха нов интересен метод за производството им. Благодарение на него те създават иновативна батерия, която може да се зареди на 70% за едва две минути, предаде iClarified.

 

Другото ключово предимство на технологията им е, че тя има жизнен цикъл от над 20 години, което е доста впечатляващо. За сравнение при сегашните батерии, които използваме тази стойност е над двадесет пъти по-ниска и се очаква този метод на учените да намери приложение в разнообразни индустрии. Технологията им се състои в заместването на традиционния графит, който използваме в анода на литиево-йонните модели с нов материал, състоящ се от титаниев диоксид.

 

Трябва да отбележим, че те насочват вниманието си към него, тъй като той е евтин, безопасен и се намира в изобилие в почвата. Новата батерия се очаква да зарежда електрическите автомобили около 20 пъти по-бързо от най-иновативните технологии в индустрията днес. Можем само да се надяваме, че по-скоро ще видим първите устройства, които я използват на пазара.