Teрористичните организации по цял свят стават все по-голяма заплаха за сигурността на мирните граждани в много държави. Именно заради това правителствата работят в тясно сътрудничество с екипи от учени и специалисти в много сфери, за да подобрят безопасността ни. Изследователи от Texas A&M University разработват много интересна лазерна технология от ново поколение, информира TheVerge.

 

Благодарение на нея самолети ще могат да прелитат над обширни територии и лесно да засичат съмнителни обекти, наркотици и експлозиви от огромна дистанция. Учените проведоха успешни тестове с един лазерен лъч, с който успяват да открият химикали на разстояние от един километър. По този начин технологията им осигурява изцяло нов начин за дистанционно наблюдение, тъй като подобни дистанции не са постигани никога досега.

 

Методът им е базиран на рядък физически феномен с името “Raman Scattering”, който се състои в преминаването на светлина през материал, карайки го така вибрира при ниво, което е специфично за молекулите, от които се състои. Лъчите предизвикват промени в цветовете, които са уникални за различните съединения и именно така те успяват да разпознаят отделните обекти. В момента самата система струва приблизително $30 хил., но в следващите няколко години те се надяват да намалят значително тази стойност.