Уникалното съоръжение Burj Khalifa в Дубай днес е най-високата сграда на планетата, която се извисява на внушителните 828 метра. Постижение, което скоро ще бъде подобрено от Kingdom Tower в Саудитска Арабия, чиито размери се очаква да достигнат до 1 километър. През последните години старта на конструкцията бе отлагана няколко пъти, но сега разбираме, че архитектите и работниците вече са готови да започнат изграждането и, съобщава Gizmodo.

 

Данните разкриват, че строежа започва официално на 27 април и с него ще бъдат натоварени английските компании EC Harris and Mace. Припомняме ви, че втората от тях придоби популярност с конструирането на сградата Renzo Piano's Shard в Лондон, Великобритания. Все още има много въпроси свързани с Kingdom Tower, като например как ще могат да живеят хората на толкова голяма височина.

 

Целият проект е на стойност от внушителните $1,2 млрд. и инвеститорите вече оказват сериозен натиск да стартира изграждането и. Друг голям проблем е как ще бъдат поставени асансьори до върха на сградата, тъй като съвременните технологии не позволяват кабелите да достигат на височина от 600-700 метра. За нас потребителите ще е много интересно да видим как архитектите ще се справят с тези препятствия при изграждането на това впечатляващо съоръжение.