Мислите ли, че технологиите пречат на концентрацията ви? Проучване на Microsoft, цитирано от сайта Engadget.com, ни кара да повярваме в тази теория. Базиран както на анкети, така и на резултати от EEG сканиране, докладът на компанията твърди, че времето, в което можем да задържим вниманието си върху една единствена задача е намаляло силно спрямо началото на века.

 

Според подобни проучвания, през 2000 година средният потребител е можел да задържи вниманието си фокусирано само върху една задача в продължение на 12 секунди. През 2013 година, обаче, тази цифра е паднала до едва осем. За сравнение, времето, в което златната рибка задържа вниманието си върху един обект е с една секунда повече.

 

Причината за тази липса на концентрация, твърди проучването, е комбинацията от използване на смартфони и волен или неволен достъп до море от информация. Достатъчен е само един поглед към дисплея на мобилното ни устройство, за да отвлечем вниманието си за десетки минути. Утехата е, че използването на технологии все пак развива у нас други качества, например способност да вършим няколко неща едновременно, както и, изненадващо, да се концентрираме силно, но в краткотрайни изблици.