Съвременните технологии стават все по-достъпни за потребителите по цял свят, но въпреки това все още има твърде много хора, които живеят в бедност и дори нямат достъп до питейна вода. Много компании разработват иновативни продукти, които да им помогнат да се справят с този проблем, а последният проект на учени от MIT е вероятно най-ефективния инструмент за постигането на тази цел. От своя страна той представлява атрактивна система, която е в състояние да премахне солта от водата и така да я направи годна за пиене, предаде PopSci.

 

Teхнологията, която те използват е разработена съвместно между MIT и Jain Irrigation Systems и представлява метод, който се възползва от предимствата на соларни панели. Енергията, която се генерира от тях може да захранват вградени батерии, които могат да премахнат солта от водата, чрез електродиализа. Прилагането на слаб електрически ток към разтворените частици им позволява да унищожат тези молекули и да я превърнат в питейна вода.

 

Учените също така дезинфекцират крайния продукт, като използват инфрачервена светлина, за да гарантират, че тя има оптимално качество. В момента тестовете показват, че системата позволява да се премахне солта от около 2100 галона вода за едно денонощие. Проектът им е поредния пример за това как технологиите могат да намерят реално приложение и да подобрят условията на живот за милиони души по цял свят.