Космическият кораб на NASA „Доун” бе посрещнат от планетата Серес по доста изненадващ начин. На 19 февруари при отстояние от около 46 хиляди километра от планетата-джудже, „Доун” засне две ослепителни светлини идващи от повърхността й. Снимката стъписа учените, които вече бяха виждали снимка на „Доун” запечатала една светлина, но дори тогава мистерията  не бе разкрита.

 

За съжаление, камерата на „Доун” не може да идентифицира обекта, който излъчва тази светлина, но въпреки това, учените са единодушни, че тя е по-ярка от всичко друго, което са виждали досега на повърхността на Серес – малка планета, която, според Mashable, представлява най-големият обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер.

 

Със сигурност и вие си мислите същото: на повърхността на Серес има живот и той ни сигнализира. Според учените, обаче, най-вероятно светлината идва от лед. Тази теория допълнително се подкрепя от други случаи, при които изследователи са наблюдавали водни пари идващи от повърхността на планетата. Възможно е, също така, ярките светлини да представляват пясъчни участъци. Още по-вълнуваща е теорията,че двете светлини (разположени доста близо една до друга) имат вулканичен произход и е възможно да са „ледени вулкани”.

 

Надяваме се, че ще разберем повече. „Доун” ще се срещне със Серес на 6 март и ще продължи да прави снимки, които ние ще имаме възможността да виждаме в следващите 16 месеца.