След повече от две години спад, пазарът за персонални компютри най-накрая тръгва нагоре. В проучване цитирано от сайта TheVerge се твърди, че по време на коледните празници доставките на компютри са отбелязали ръст от 1%. Според фирмата Gartner, ръстът на РС пазара се дължи на факта, че таблетите, които се смятат за най-големите конкуренти на персоналните компютри, вече са навлезли във всички ключови пазари.

 

От фирмата са отчели доставки в размер на 83,7 милиона между октомври и декемвир миналата година, като най-голямо е било търсенето на компютри в САЩ. Lenovo все още са на първо място на РС пазара, следвани плътно от НР, Dell, Acer и Asus. И петте компании са отчели ръст в доставките на компютри по време на гореспоменатия период.

 

Друга фирма за анализи, обаче – IDC – показват малко по-различни данни. Докато и според тяхната информация петте водещи РС компании са отчели ръст по време на четвъртото тримесечие на 2014 година, като цяло доставките на компютри в световен мащаб са спаднали с 2,4%. Разликата между проучванията на двете фирми по всяка вероятност се дължи на факта, че, за разлика от Gartner, IDC не включват в категорията „РС” продукти от типа на хромбукове, Windows таблети с клавиатура и така нататък.