Само до преди няколко години, безжичните рутери бяха сравнително прости устройства, които просто създаваха мрежа във вашия дом или офис и нищо повече. Днес те предлагат много повече – от поддържане на множество безжични честоти до инструменти за управление на мобилни устройства.

 

В тази връзка, за да подпомогнат дори и начинаещите потребители, от PC Mag предлагат на вниманието ни 7 настройки на рутера, които ще подобрят Wi-Fi мрежата, и които си струват времето и усилията, за да ги конфигурирате и използвате.

 

В допълнение може да научите повече за опциите при създаване на домашна безжична мрежа като кликнете тук, за да разберете какво е добре да знем когато си купуваме безжичен рутер.

 

1. Мрежа за гости

Много рутери ви позволяват да създадете две безжични мрежи, които могат да работят едновременно – една за вас, а другата за вашите гости. Ползата от това е, че можете да използвате парола за сигурност, с която да защитите основната си мрежа и всички домашни устройства, които са свързвани с нея, докато все още предлагате на вашите гости достъп до интернет чрез втората мрежа, която не изисква парола. В зависимост от модела на вашия рутер, тази функция се включва по различен начин. Може да се наложи да прочетете инструкциите, за да се справите с тази задача. За да разберете дали тази функция е активирана, потърсете вашата мрежа с помощта на телефон, таблет или лаптоп в списъка на активните безжични мрежи. Ако видите две подобни имена, но едната от тях да завършва с думата „guest“, функцията е активирана и всеки може да се свърже с тази мрежа без парола.

 

2. Родителски контрол

В голяма част от рутерите на пазара функционалността за контрол е разделена в две категории – родителски контрол и контрол на достъпа, които се различават по възможности за конфигуриране. Родителският контрол позволява интернет достъпът да се ограничи до няколко подходящи за деца сайта. Като идентификатор за ограниченията служи MAC-адресът на контролираното устройство.

 

Това означава, че ако в домашната мрежа има няколко устройства с интернет достъп, ограниченията могат да бъдат приложени само за таблета или компютъра, който се ползва от детето. Може да използвате и времеви контрол – например, валидните за деня ограничения могат автоматично да бъдат снемани късно вечер.

 

Контролът на достъпа пък е създаден най-вече за използване в офисите, където фирменият системен администратор има възможност да създава цял набор разнообразни правила, регламентиращи условията за достъп на служителите до интернет от различни компютри, при това не само на ниво адреси на сайтове, но и на ниво протоколи.

 

3. Добавете външна памет

Много от съвременните модели висок клас рутери предлагат възможност за свързване на външна памет директно към рутера, с възможности за USB 2.0, 3.0 и SATA връзки, в зависимост от модела, тоест да свържете към тях външен USB твърд диск и да го използвате като личен облак. След като устройството е инсталирано, обикновено можете да получите достъп до всички данни, които съхранявате на него от почти всяко устройство с помощта на интернет връзка.

 

4. Средство за печат

Ако имате правилното оборудване, вашия рутер може да ви помогне да избегнете купуването на безжичен принтер, за да печатате от вашия лаптоп. Имате нужда от рутер с USB порт и от принтер с USB порт. Първо свържете принтера директно към USB порта на рутера. След това променете някои от настройките на компютъра си, така че той да може да намери принтера. Този процес не отнема много време (можете да намерите инструкции онлайн).

 

5. Възползвайте се от наличните приложения

Смартфоните и таблетите вече не са джаджи само за служителите на компаниите, но и за обикновените потребители. По тази причина производителите на рутери не спират да предлагат инструменти, които дават възможност за по-голяма функционалност и мобилно управление на различни устройства. Някои от тях просто имат общо предназначение, като Wi-Fi скенери, които могат да бъдат използвани като част от процеса на отстраняване на проблеми при инсталиране и позициониране на рутера. Например Android приложението Wi-Fi Analyzer ще ви покаже рутерите около вас и какви канали те използват, както и силата на Wi-Fi сигнала, докато се разхождате из дома си. Така ще можете да видите къде той е силен и къде най-слаб. Не се учудвайте, ако откриете, че вашият сигнал не е толкова слаб, колкото си мислите. В този случай, вашите проблеми с връзката могат да бъдат други хора които крадат вашия Wi-Fi трафик. Съседите и хакерите, които крадат вашия Wi-Fi сигнал не са просто досадни – те може да ви въведат в сериозни юридически проблеми, така че преди да се е случило нещо лошо заключете мрежата си.

 

6. Контрол и приоритизация на трафика

Много модели рутери вече предлагат възможност да конфигуриране на специфични приложения и потребителски устройства за оптимизиране на работата в мрежата. Администраторът може да избере да се даде приоритет на работата на настолни устройства, например, докато не се оптимизира свързаността за смартфони или таблети.

 

7. Възползвайте се от Connected Media & Backup услугите

Някои производители на рутери са още една крачка пред останалите. Много модели рутери от висок клас предлагат DLNA-откриваема услуга, която може да бъде изрично конфигурирана като медиен сървър с подробен контрол върху това как и къде да се доставят аудио и видео услугите.