Свети Валентин е толкова популярен празник, че по продажби на поздравителни картички отстъпва само на Коледа. Както е и с всяко друго нещо обаче, винаги има вероятност да изпуснем някой любопитен факт.

 

Затова, за да ви помогнем в избора на подарък за любимия до вас човек, сме съставили списък с 6 джаджи в червено, подходящи за подарък за Свети Валентин. В крайан сметка, този празник е много повече от размяната на рози, шоколад и романтична вечеря в скъп ресторант.

 

А ако кликнете тук пък ще научите 7 много добри идеи за Свети Валентин. Разгледайте го преди да видите списъка със 7 любопитни факта за Свети Валентин на анализаторите от Mashable.

 

1. ‘Да носиш сърцето на ръкава си’

Изразът ‘да носиш сърцето на ръкава си’ (‘to wear your heart on your sleeve’), който озжначава ‘да не криеш чувствата си’, е свързан с честването на Свети Валентин през Средновековието. Млади мъже и жени теглели листче с написано на него име. Избраният по този начин мъж или жена били считани за техните „валентинки“ и те носели именната им забодени на ръкавите в продължение на една седмица, за да види всеки какво им е отредила съдбата на деня на влюбените.

 

2. Шоколадови бонбони за Свети Валентин

Шоколадовите бонбони са традиционен подарък за Свети Валентин. Но знаете ли как се е появила тази традиция? Обичаят да се подарява шоколад на Свети Валентин на мъжете е започнал в края на 18-ти век, когато Ричард Кадбъри произвежда първата кутия с шоколадови бонбони за празника. Причината е, че на това лакомство се е гледало като на мъжки стимулант за мъжественост. Казанова, останал печално известен като ‘най-великият любовник на света’, е ядял именно шоколад, за да бъде по-мъжествен, а при душевно разстройство вследствие на изгубена любов, лекарите започнали да препоръчват на пациентите си да ядат шоколад, за да успокоят копнежа си.

 

3. Обещание за вечна любов

Днес влюбените се кълнат във вечна любов, но малцина осъзнават какво означава това. Официалният световен рекорд за най-дълъг брак в света принадлежи на Хърбърт и Зелмура Фишър, които били женени в продължение на общо 86 години и 290 дни, преди г-н Фишер да почине. Ето това е любов до живот!

 

4. Домашен любимец за Св. Валентин

Предполагали ли сте, че вашият домашен любимец също може да бъде вашата Валентинка? Има много малко неща, които можем да кажем, че наистина обичаме на този свят. За повечето от нас, домашните любимци не са само домашни любимци, но те са нашето семейство. Ето защо, не се изненадвайте, че тази година собствениците на домашни любимци в САЩ са похарчили $ 703  милиона за подаръци на своите домашни любимци за празника. Тази сума е само една малка част от това, което влюбените двойки ще похарчат за Свети Валентин около $ 18,9 милиарда.

 

5. Празници на влюбените в Южна Корея

Общо 12 са празниците посветени на влюбените в Южна Корея, всеки от тях с малки особености. Най-почитани са дните през месеците февруари, март и април. В деня на любовта през месец февруари, дамите дават на любия си лакомства. През март, мъжете отговарят с подаръци, но без храна. Финалът на този цикъл е денят от месец април, който е известен като "Черният ден". Тогава всички самотни души, които не са получили подаръци през някой от предходните месеци оплакват самотното си съществуване ядейки порция черни спагети.

 

6. Симвлоът за целувка през Средновековието

Мнозина вярват, че символът ‘Х’ се превръща в синоним на целувка още през Средновековието. Хората, които не можели да си напишат имената, са се подписвали пред свидетел с ‘Х’, след което целували знака, за да покажат своята искреност.

 

7. Още за целувката

Ето още един интересен факт: целувката увеличава пулса на човека до най-малко 110 удара в минута. През 2004 година във Филипините се събраха повече от 5300 двойки в опит да поставят рекорд по масово целуване. Този рекорд беше подобрен в Унгария, където 5875 двойки се целунаха в в Будапеща през 2005 година. През 2007 година филипинците си върнаха рекорда когато се бяха събрали 6124 двойки.