Android и iOS са най-популярните мобилни операционни системи на пазара. И двете предлагат голямо разнообразие от приложения и настройки, но в крайна сметка, в определен момент те достигат до границите на това, което могат да предложат.

 

Затова и много потребители се ориентират към рутване (разкодиране) на своя телефон или таблет, тъй като по този начин си гарантират различни допълнителни функции, в това число и възможност за инсталиране на нови приложения.

 

Преди да пристъпите към самия процес на разкодиране („rooting“ за Android или „jailbreaking“ за iOS) обаче ще трябва да научите някои от специфичните технически термини, които се използват, защото терминологията може да се стори сложна и объркваща за някои. Информацията е на PC Advisor.

 

Bootloader

Бутлоудърът е програмата, която работи преди да се стартира операционната система на устройството ви, нещо като BIOS на компютъра. Тъй като много производители не искат да модифицирате операционната система на телефона си, вие ще трябва първо да го отключите, преди да сте в състояние да рутнете телефона си или да инсталирате версия на платформата.

 

Brick (от англ. „тухла”)

Това е нещо, което никой не иска да се случва с Android устройството му. Както може би вече се досещате, този термин се използва в случаите когато телефона (или таблета) може да се използва само като украса в дома ви, тоест устройството е необратимо увредено и повече няма да може да работи.

 

BusyBox

Платформата Android е базирана на Linux / Unix, поради което предлага ограничено количество UNIX команди (от които повечето потребители няма да се нуждаят никога). BusyBox ще реализира повечето команди, които са необходими за някои рутнати приложения, за да работят правилно.

 

Custom ROM

Custom Rom е модифицирана и неофициална версия на Аndroid, която може да качите на телефона си след като е руутнат. Custom Rom също предлага възможността да се използва по-нова, неиздавана, версия на Android на вашия телефон, която не е достъпна за вашето устройство поради ограничения от производителя или доставчици.

 

Fastboot

Fastboot е диагностичен инструмент, който ви предлага няколко функции, като например, стартирането в режим на възстановяване.

 

Kernel

Това е мозъкът на вашия телефон, който контролира как системата и хардуера си взаимодействат. Това е най-долното ниво на вашата операционна система, което управлява паметта и хардуера.

 

NAND

NAND е съкращение от “Negated AND” или “NOT AND” и описва дяла на твърдия диск, който съхранява цялата информация за съответната система като бутлоудъра, режимът на възстановяване или кърнъла.

 

NANDroid архивиране

NANDroid архивиране е резервно копие на системата на вашето Android устройство, което може да използвате за да възстановите устройството си при неуспешни опити да инсталирате на него Custom Rom.

 

Режим на възстановяване

Режимът на възстановяване ви предлага възможността да изпълнявате задачи на системно ниво (като форматиране, дефрагментиране и т.н.), архивиране на вашите устройства или инсталиране на Custom Rom. Android предлага ограничен брой функции за възстановяване за това може да използвате други като ClockworkMod Recovery, 4EXT Recovery и TWRP Recovery, които освен че предлагат допълнителни функции са и по-лесни за използване.

 

Рутване

Рутването ще ви даде пълен административен достъп на вашето устройство. Това обаче може също така да анулира гаранцията (в зависимост от устройството и мястото ви на пребиваване). Винаги сте в състояние да върнете този процес, просто като върнете оригиналния ROM, който е  инсталиран от производителя на телефона ви. Правейки това ще „възстановите“ също така и гаранцията си.

 

S-OFF

S-OFF означава, че NAND дялът на вашето Android устройство е отключен. Това най-вече се отнася за HTC телефоните.

 

Superuser

Като рутвате телефона си вие си създавате нов акаунт с пълни администраторски права. Този акаунт на Superuser (или „супер потребител“) се използва от някои приложения и функции.

 

Xposed Framework

Xposed Framework е приложение, което може да се инсталира на рутнато Android устройство. С него без проблем може да персонализирате устройството  си.