Мощните процесори на мобилните устройства, които използваме в ежедневието си са изградени от голям брой транзистори. Сега учени от Cornell University направиха революционно откритие, което може да доведе до навлизането на ново поколение ултратънки джаджи на пазара. Новият им проект е уникален, тъй като те разработват непознат досега метод, с който успяват да произведат транзистор, чиято големина е едва 3 атома, предаде TheVerge.

 

За да постигнат този ефект учените разработват специален материал с името Тransition Metal Dichalcogenide (TMD), който е едновременно тънък и силнопроводим. Неговите характеристики го превръщат в подходящ избор за бъдещите соларни панели, сензори за светлина, както и полупроводници. Учените провеждат лабораторни тестове с 200 транзистора, които са произведени с този метод и установяват, че само два от тях дават дефекти.

 

От своя страна това означава, че той е 99% ефективен, което е доста впечатляващо постижение, като проекта им може да промени изцяло начина, по който изглеждат мобилните ни устройства. В момента те ще се опитат да усъвършенстват производствения процес, за да могат да създават по-големи количества от TMD. Все пак плановете им предвиждат само след няколко години да намерят начин да произведат първия процесор с този уникален материал.