Китайски пътнически влак удари рекорд за скорост от 486 километра в час петък по време на изпитателен пробег на предстояща да бъде открита връзка между Пекин и Шанхай. Агенция Синхуа съобщи, че това е най-бързата скорост, отчетена от стандартен търговски влак. Други видове влакове в други страни са отчитали и по-голяма скорост от тази, но за тях е известно, че са специално модифицирани и пригодени за развиването на екстремни скорости на пътуване.

Например, специално модифициран  френски влак-стрела достигна 574.8 км / ч по време на изпитанията през 2007 година, а един японски магнитен влак отчете ускорение от 581 км / ч през 2003 година.

Линията, на която са проведени изпитанията предстои да бъде открита официално през 2012 година и ще намали наполовина времето за пътуване между столицата Пекин и Шанхай до пет часа.

Стойността на проекта е 32,5 милиарда щатски долара и е част от масивна усилия правителството за свързване на много от градовете на Китай с високоскоростни железопътни линии и намаляването на натовареността по сегашните линии.

Към момента, данните показват, че Китай вече е най-дългата в света високоскоростна железопътна мрежа, като държавата планира да покрие с такива релси 13 хиляди километра до 2012 година и 16 000 километра до 2020.

Развитието на високоскоростни железопътни технологии си съперничи с китайската космическа програма за увеличаване на националната гордост на страната и нейното значение на международната сцена. Според официалните изявления на железопътни служители, желанието на всички е достигането на скорости над 500 км / ч.