Учените от NASA работят усилено в последните години, за да разработят всички необходими технологии и инструменти, за да превърнат в реалност първата човешка мисия до Марс. Докато очакваме това да се случи разбираме за много интересен нов проект на японската компания Obayashi, която също има много амбициозни планове в тази сфера. Причината е, че тя официално обяви, че възнамерява да разполага с напълно функциониращ космически асансьор до 2050г., съобщава Engadget.

 

Идеята на инженерите от Obayashi e да го разположат на височина от приблизително 96 хил. километра от повърхността на Земята. Уникалното съоръжение ще е в състояние не само да транспортира хора, но също и товар на цена, която е в пъти по-ниска от тази на ракетите, които традиционно се използват за тази цел. Космическият асансьор ще достигне дестинацията си около седем дни след изстрелването си, като успоредно с него ще бъде създадена и специална станция, към която той ще се прикачва в открития Космос.

 

Най-големият проблем пред реализирането на тази уникална идея е факта, че в момента много от материалите, които са необходими за постигането на тази цел не са достъпни сега. Компанията планира да използва карбонови нанотехнологии в своето съоръжение и именно това ще е ключовия компонент от първия работещ космически асансьор. Ще е интересно да проследим как ще се развива този интересен проект в следващите десетилетия.