Южна Корея е една от държавите, които имат най-високоскоростните интернет мрежи в глобален мащаб и вече започнаха да интегрират LTE-Advanced технологията към инфраструктурата в градовете си. Интересното е, че сега министърът на науката в страната сподели, че правителството ще отдели сума от внушителните $1,5 млрд., за да създаде дори още по-бърза 5G мрежа. Плановете на Южна Корея предвиждат тя да е готова и да може да се използва от потребителите през 2020г., съобщава TheNextWeb.

 

Oфициалните данни разкриват, че 5G технологията ще позволи да се изтегли филм с големина от 800МB за едва една секунда. За сравнение в момента най-бързата 4G мрежа в света е в състояние да направи този трансфер за поне 40 секунди. Правителството вече е ангажирало някои от най-големите местни компании, интернет и мобилни оператори, а също и с гиганти като Samsung и LG да вземат участие в този интересен проект.

 

Любопитното е, че в Южна Корея цели 78% от населението разполагат вече със смартфон, а при хората между 18 и 24-годишна възраст тази стойност достига до 97%. Изграждането на ултрабързата 5G мрежа е част от мащабната стратегия на страната да е глобален лидер по отношение на интернет скоростта в дългосрочен план. Първите тестове с нея ще започнат в началото на следващата година, а ако всичко върви по план тя може да бъде демонстрирана още на Зимната олимпиада в страната през 2018г.