Правец 8C е представител на 8-битовата серия български персонални компютри Правец, отличаващ се с по-достъпна цена и по-добри, макар и по-малко, спецификации от прекия му предшественик Правец 8А. Компютърът започва да се произвежда през 1989 година, като годишно от завода в Правец са излизали около 50 000 бройки, повечето от които са били изнасяни в СССР.

 

Българският аналог на Apple IIc е един от най-популярните за времето си модели Правец, който в началото на 90-те години се е използвал масово както в домовете, така и в образователните институции. Демонстрира иновативна дънна платка с вградени 128КВ оперативна памет. Използва едноядрен процесор СМ630Р с честота от 1MHz, българска видео карта Текст 80 и 16KB ROM.

 

Компютърът е добре оборудван и откъм разширителни възможности. Разполага с вграден контролер за флопидисково устройство, изход за цветен монитор или телевизор, порт за джойстик и контролер за принтер. Позволява и добавянето на твърд диск с капацитет от 5МВ чрез допълнителен контролер. При някои разновидности на модела част от портовете липсват с цел още по-ниска и достъпна за потребителя цена.

 

Вижте видео ревюто на  Правец 8C