Специалистите по сигурност предупреждават, че са засекли спам съобщения в Skype които изискват актуализация на инструментите за сигурност. Те обаче не са реални, а разпространяват вирус.

 

Хакерите са използвали автоматизирани съобщения, за да убедят потребителите да направят ‘системна актуализация’, с която да се предпазят от нежелани телефонии повиквания през Skype VoIP service.

 

За опасността е сигнализирала компанията за компютърна сигурност Sophos, а британския сайт на онлайн медията V3 са получили подобно автоматизирано  съобщение за заплаха за сигурността на системата.

 

В него се давали инструкции да се отиде на даден сайт, откъдето да се свалят и закупят приложения за защита, при които се изисквало даването на лични данни.

 

Този вид атаки са известни като ‘scareware’ (англ., ‘нещо, което служи за заплаха’), и са характерни с това, че убеждават потребители да заплатят за услуги, с които да се предпазят от някакава заплаха.

 

Засега няма повече информация по случая, но е във всеки случай е добре да бъдат спазени съветите на старши консултантът по технологиии в Sophos, Graham Cluley.

 

Ето какво споделя той по случая: „Не мисля, че е разумно да се има доверие на продукт, който използва Skype спам техники, за да се рекламира. Ако някой потребител не желае да получава нежелани обаждания по Skype, е по-добре да си смени личните настройки, и по този начин само личните му контакти ще могат да му се обаждат.”