Днес всеки е забързан на някъде и няма време да се замисли за малките неща. Може би затова е измислена поговорката, че „малкото камъче преобръща колата“. Знаете ли, че има много различни инструменти и услуги, предназначени да ви помогнат да извлечете максимума от URL адресите?

 

От PC World  ще ни научат на 5 трика за по-ефективна работа с URL адреси. А преди това може би ще ви бъде интересно да научите как лесно да разбирате дали даден интернет адрес е безопасен и може да кликнете върху него.

 

Разбира се, съветите за работа с URL адресите са много и от най-различен характер, така че информацията тук едва ли ще изчерпи всичко по темата. Но ако се нуждаете от повече детайли можете да научите от тук как да създавате кратки URL адреси директно в браузъра.

 

1. Как да съкратим един URL адрес?

Ако търсите инструмент, с който лесно да можете да съкратите всички дълги URL адреси, то Goo.gl е това, от което се нуждаете. За потребителите на браузъра Chrome има и добавка наречена goo.gl URL Shortener.

 

2. Как да разшифроваме кратки URL адреси?

Кратките URL адреси предлагат бърз и лесен начин за споделяне на линкове с приятели и познати, но те имат и обратна страна. Кратките URL адреси могат да бъдат използвани, за да се скрие спама. Съществува сайт наречен  Where Does This Link Go?, който може да използвате за да разшифровате кратките URL адреси.

 

3. Как да изпращаме URL адреси на други устройства?

DeadC е услуга, която предлага най-сигурния начин за споделяне на линкове в интернет, без да бъдете проследени. Друга подобна услуга е iPadURL.

 

4. Как да отворим множество URL адреси с един клик?

Hiper URL е много полезна услуга, която ви дава възможност да отворите пет URL адреси с един клик. Трябва само да попълните полетата със съответните URL адреси и да натиснете бутона „generate link“.

 

5. Как да намерим и отстраним ‘мъртвите‘ URL адреси на нашия уеб сайт?

URL адресите не са постоянна величина, защото често се получава така че един ден те работят, а на другия нещо се случва и те вече не работят. Причините за това може да са от най-различен  характер – изтрита страница, има DDOS атака към сайта, и така нататък. Каквато и да е причината обаче, не е добре посетителите на вашия сайт да попадат на ‘404 страница за грешки‘. Това, което може да направите е да използвате Broken Link Checker. Въведете URL адреса на вашия сайт и изчакайте да видите кои линкове не работят.