Нервно потропвате с крак в очакване на Oculus Rift? Нямате търпение да си купите Apple Watch? Отпуснете се и помислете дали реално имате нужда от тези джаджи. Ако сте фен на технологиите, сигурно се стремите да притежавате най-новата джаджа, но дали това си струва?

 

Има доста случаи, в които след появата на нова технология на пазара, някои от по-внимателните потребители забелязват, че тя не е съвсем нова и е била налична и преди това, но без образът, който маркетинговите специалисти успяват да създадат.

 

Това може да донесе разочарование на някои. Какво бихте си помислили ако узнаете, че нито виртуалната реалност, нито смарт часовниците са нова технология? В тази връзка навярно ще ви бъде интересно да разгледате списъка на PC Mag с 5 технологични идеи, които се възродиха. Ето какво трябва да знаете по темата.

 

1. Виртуална реалност

Терминът „виртуална реалност“ е въведен от Джейрън Ланиър, чиято компания VPL Research създава първите такива системи в началото на 80-те години на миналия век. Тази технология обаче не работеше добре и реално разболяваше хората през 2012 година. Проектът се оказа толкова сензационен, че Facebook решиха да купят бизнеса за $ 2 милиарда. Устройството все още не е налично в търговската мрежа, но специалистите са категорични, че VR може да бъде следващото голямо нещо в потребителските интерфейси.

 

2. Смарт часовници

Apple Watch, Pebble и всички други модели смарт часовници са просто една имитация на Microsoft SPOT. SPOT часовниците се появяват още през 2004 година. Името е съкратено от Smart Personal Object Technology. Часовниците ползват софтуер от Microsoft. Получават информация по мрежата за пейджъри и се свързват с десктоп компютрите на притежателите си. 

 

3. Таблети

Може да се каже, че идеята за таблета е родена през 1968 година, когато Алън Кей представя плановете си за Dynabook. Устройството е трябвало да представлява портативен компютър, който да се използва като учебно помагало за децата. Dynabook е с формата на дъска с огромен екран, под който е разположена клавиатура. Проектът обаче остава на фаза чертежи и не е направен дори прототип. Първият портативен таблет се появява през 1989 година. Устройството се нарича GRiDPad и е произведено от GRiD Systems Corporation. Този ранен таблет е работил на MS-DOS операционна система, имал е 10-инчов монохромен екран, а батерията му е издържала около 3 часа. Най-интересното е, че е поддържал стилус и е имал флопидисково устройство и карта за факс или модем. Цената обаче спира популярността на това устройство. Ако си мислите, че iPad е скъп, то какво ще кажете за джаджа, която е струвала $ 2 370?

 

4. MP3 плейъри

Ерата на MP3 не започва през 2001 годона когато Стив Джобс разкрива на света iPod. Всъщност тя започва три години по-рано с MPMan F10. Това е първият джобен МР3 плейър, произвеждан от корейската компания Saehan Information Systems. Оригиналната версия на MPMan F10 беше снабдена с 32 МВ флаш памет. Тази памет беше достатъчна за запис само на няколко песни, а възможност за използване на външни флаш карти нямаше. Преносът на файлове от компютъра в плейъра ставаше чрез паралелния порт. MPMan F10 има размери 16 х 9 х 7 см и за времето си беше компактен плейър. 

 

5. Социалните мрежи

Ако си мислите, че MySpace или Friendster или дори Friends Reunited е първата социална мрежа, грешите! LiveJournal е правилният отговор. Сайтът е създаден от Брад Фицпатрик през 1999 година и е виртуална общност и социална мрежа, в която потребителите на Интернет могат да поддържат свой блог, журнал или дневник. LiveJournal все още съществува, но е собственост на руската медийна компания SUP Media и вече се фокусира предимно към руския пазар.