Едва ли има хора, които си мислят че електронните устройства са вечни. Въпреки това, никой не е готов да чуе, че е дошло време да си купи нов компютър например. Със сигурност ви се е случвало през годините да „преживеете“ счупването на поне един компютър – от старост или от някаква повреда.

 

Никой не може да ви помогне ако излеете чаша кафе върху лаптопа си, но когато става въпрос за старост и за повредени части, има неща, които трябва да знаете. Обикновено компютрите винаги дават признаци, че нещо не е наред с тях.

 

Така че ако знаете какво да търсите ще може да действате адекватно. И тъй като компютърът днес е сред най-важните устройства в офиса и дома, трябва да сте винаги готови да влагате нужните средства за ремонт или подмяна. От Engadget ни съветват как да сме подготвени като ни информират за 5-те признака, че е време да си купите нов компютър.

 

1. Софтуерни бъгове

Честите програмни бъгове са класически знак, че нещо не е наред с вашия компютър. Когато софтуерът се натъква на проблеми, той забавя работата на компютъра и може да доведе до това системата да забави или да започне да изпраща съобщения за грешки. Ако това е просто една програма, много е вероятно в компютъра ви все още да има живот. Когато обаче няколко програми не работят добре и проблемите продължават да се връщат дори и след рестартиране на системата или проверка за вируси, тогава е време да се притеснявате. Използвайте програма като CrystalDiskInfo, за да проверите хард диска на компютъра си за някакви признаци, че нещо не е наред с него. A програми като SpeedFan може да ви известят ако вашия компютър е прегрял или ако напреженията са колебливи. И двете могат да посочат, че предстои хардуерен срив.

 

2. Хардуерни бъгове

Случвало ли ви се е мишката на компютъра ви случайно да спре да работи за няколко секунди? Или може би вашият монитор понякога показва странни линии или блокове? А когато включите   флаш памет, компютърът ви не я ‘вижда‘? Преди да започнете да си мислите най-лошото, първо проверете кабелите, за да се уверите, че мишката, клавиатурата и монитора са здраво свързани към компютъра. След това тествайте различна мишка или включете флаш устройството в различен USB слот. Ако те работят, първият бъг вероятно означава, че това е просто лош USB порт.

Ако обаче проблемите не изчезват, то е време да започнете да спестявате за нов компютър.  Разбира се, може да помислите и за ъпгрейд на дънната платка, графиката, процесора или от каквото имате нужда във вашия случай.

 

3. Хард диска или вентилаторите на компютъра работят твърде шумно

Силни шумове идващи от вашата система никога не са добър знак. Ако вашият хард диск издава нестандартни шумове, това най-вероятно е поради неправилно функциониране на частите му – тоест, поради износване или поради производствен дефект. A ако вентилаторът е твърде шумен може да означава, че има твърде много прах и мръсотия вътре в компютъра, от които той прегрява. Опитайте се да почистите компютъра със сгъстен въздух от праха и вижте дали има разлика.

 

4. Неуспешно стартиране

Случвало ли ви се е при стартиране на вашия компютър да получите съобщение за грешки? Или може би компютърът ви спира докато зарежда Windows и се рестартира сам? Неуспешното стартиране може да бъде признак на проблеми с твърдия диск или операционната система. Можете да опитате да преинсталирате Windows, за да видите дали проблемът ще се реши, но имайте предвид, че това обикновено изтрива вашите данни. Преди това направете архив. Ако хард дискът на компютъра е повреден, това също може да е причина за неуспешното зареждане. При това положение се налага да си набавите нов хард диск или нов компютър. Имайте в предвид, че е нормално за компютрите да се стартират по-бавно с течение на времето.

 

5. Лоша цялостна работа на компютъра

Мудната и нестабилна работа на компютъра е характерна за стария софтуер и хардуер. Може би вашият хард диск е почти пълен или пък вашият компютър е заразен с вирус, а това създава риск от появата на хардуерни проблеми.