Днес едва ли има човек, който все още да не е чувал за смартфоните. Но определено има хора, които може би още не са се решавали да си купят такова умно устройство. А когато го направят, може да се окаже, че нито знаят как да се справят с непознатите функции, нито имат представа какво всъщност може да прави тази джаджа.

 

Ако и вие сте част от тази група, или се чувствате неуверени, че знаете висчко, което вашия Android смартфон ви предлага, тогава вижте тези съвети. Ако сте напълно начинаещ обаче е добре преди това да погледнете какво трябва да знаят начинаещите потребители на Android OS.

 

Това ще ви помогне първите стъпки с новия ви смартфон да бъдат не мъчение, а едно вълнуващо приключение за вас. Ще се запознаете с възможностите на своето устройство и ще се научите как да се възползвате от тях.

 

Когато сте готови, може да прочетете и тези 5 важни съвета за собствениците на Android джаджа, които според анализаторите от PC World всеки собственик на устройство с мобилната платформа на Google трябва да знае.

 

1. Активирайте Android Device Manager

Няма разумно обеснение на това защо Android Device Manager не е активиран на всеки Android телефон. Android Device Manager е изключително важен инструмент, който може да ви помогне да намерите загубения си таблет или смартфон. Ето защо първото нещо, което трябва да направите когато си купите ново Android устройство е да си инсталирате приложението Android Device Manager. Когато стартирате джаджата си за първи път, влезте с данните от Google акаунта си и местоположението на телефона или таблета ви ще бъде идентифицирано с помощта на Google Maps. След това ще можете да използвате приложението Android Device Manager (ADM), за да правите най-различни неща. За да разрешите на Android Device Manager да намери устройството ви когато е загубено или откраднато, отидете в Settings > Security > Device Administrators и сложете отметка в квадратчето до Android Device Manager.

 

2.  Подобрете WiFi връзката

Знаете ли, че в настройките на Google Chrome, можете да кажете на вашия браузър, че искате да спестите време и пари чрез намаляване на вашето потребление на данни? Отидете на Chrome > Settings > Reduce Data Usage и включете опцията. По същия начин, можете да кажете на вашия телефон, че искате да избегнете лошите Wi-Fi връзки. Отидете на Settings > Wi-Fi > Advanced Wi-Fi Optimization и включете опцията за да пестите от батерията когато Wi-Fi е включен. Докато сте още тук, сложете отметка в квадратчето до ‘avoid poor Wi-Fi connections‘, за да не се хаби батерия докато устройството ви се опитва да се включи към лоши Wi-Fi мрежи. Винаги изключвайте Wi-Fi когато не ви се налага да го ползвате за да пестите батерия. Кликнете тук, за да научите 5 начина, по които можем да подобрим връзката на Android телефона си. 

 

3. Инсталирайте приложението Pushbullet

Трудно е да се препоръчват приложения, защото всеки има различни вкусове, потребности и навици. Но приложението Pushbullet е различно. То ви показва всички известия от телефона ви директно на вашия компютър, за да не пропускате известията си! Освен това,  с него може да изпращате както известия до себе си и до вашите приятели, така и дурги неща като линкове, снимки, файлове, списъци, или бележки директно в центъра за известия на ваш приятел, или на вашия телефони и компютър.

 

4. Спестете време с NFC

Повечето хора все още не осъзнават какви възможности им дава NFC технологията. Само с едно докосване може да сдвоите Bluetooth слушалки към телефона си, да прехвърлите цялото съдържание от стария си телефон на новия и дори да изпрати съобщение. Кликнете тук, за да научите кои 5 полезни неща, можем да правим с технологията NFC.

 

5. Възползвайте се от интелигентно заключване

Въпреки че няколко популярни модели Android устройства имат четец на пръстови отпечатъци, Google добавиха и нови начини за по-лесно заключване и отключване на устройствата. Новост в Lollipop е функцията Smart Lock, която позволява на собствениците на устройствата да използват ‘trusted device’ (‘доверено устройство’) или ‘trusted face’ (‘доверено лице’) за рационализиране на заключването на телефона. Интелигентното заключване е най-добрата възможност за хората, използващи Bluetooth устройства или NFC тагове. Ако устройството ви редовно се свързва с някаква джаджа, вече можете да я настроите като доверено устройство, премахвайки процедурите за сигурност при отключване на устройството. Това става от Settings -> Security -> Smart Lock -> Trusted devices.'Trusted devices' разчита на NFC или Bluetooth, за да функционира и гарантира, че телефона ще остане отключен, докато е свързан с джаджи, като например, смартчасовник или в Bluetooth система в автомобила. Ако се прекъсне връзката, обаче, устройството се заключва автоматично.

 

'Trusted face' от друга страна е по-удобен начин за отключване и работи когато потребителят си регистрира лицето в устройството. След това, всеки път, когато устройството е включено, то ще търси лицето на потребителя и ако не го открие ще се заключва.