Ако използвате Facebook има голяма вероятност социалната мрежа да притежава повече ваши снимки, отколкото майка ви или баща ви. Някои потребители качват толкова много снимки, че забравят, че това може да ги доведе до неприятни моменти или дори до загуба на работното им място.

 

В тази връзка е добре да напомним за една отдавна известна популярна поговорка, която гласи, че „една снимка казва повече неща от хиляда думи“. Една снимка може да бъде достатъчна, за да създаде погрешно впечатление за вас или да предостави лична информация, която не искате да споделяте с всички.

 

От Mashable ще ни покажат 5 настройки, с които ще защитим снимките си във Facebook. Преди да ги проучите може да разгледате и тези 5 настройки във Facebook, които трябва да промените веднага, както и тези пет начина да спрем рекламите във Facebook.

 

1. Прегледайте кои снимки сте обявили като публични

Влезте в профила си в Facebook и кликнете върху малката стрелка сочеща надолу в горния десен ъгъл на сайта. След това от менюто, което се отвори кликнете върху „Регистър на дейността“ и в лявата странична лента, намерете линка „Снимки“. Това ще ви отведе до вашите снимки. Най-отгоре на страницата ще видите няколко падащи менюта. Това в ляво може да се използва, за да видите само снимките, които сте обявили като публични. Кликнете и ще видите точно тези, които всички останали виждат.

 

2. Променете това кой може да разглежда снимките ви

Изненадахте ли се от това колко ваши снимки са публични? Ако обръщате внимание на това колко снимки качвате във Facebook, то може да се окаже, че към днешна дата броят им е нараснал  до стотици, а това е прекалено много лична информация, която всеки да може да разглежда. Разбира се, „грешката“ може да се поправи, но промяната няма да е лесна и бърза. В крайна сметка, бихте могли да смените поверителността на всяка от вашите снимки независимо кога сте ги публикували, но Facebook не предлага филтри, за да се справите с това лесно и бързо.

 

Първо, добра идея е да ограничите достъпа до постингите в личната си страница. Отидете в ‘Настройки‘, след това кликнете върху ‘Поверителност‘ и редактирайте секцията ‘Кой може да вижда нещата ми?‘ От тук само с натискането на един бутон, може да промените всички стари постове споделени като ‘Публични‘ в ‘Приятели‘.

 

Имайте предвид обаче, че това се отнася за постингите ви, но не и за снимките ви. Няма начин да промените само статута на всички ваши снимки с един клик. Така че, преминаване към втората част от този съвет, и тя е да редактирате настройките за вашите снимки е необходимо да редактирате настройките на албумите си. Отворете профила си и посетете вашата страница със снимки, за да видите вашите албуми. В долния десен ъгъл на всяка снимка ще видите малка икона, която контролира настройките за поверителност в албума. Повечето албуми могат да бъдат редактирани по този начин, въпреки това може да се наложи да редактирате снимка по снимка.

 

3. Променете поверителността за снимките, които ще поствате в бъдеще

Можете също така да промените поверителността на сниките. които ще публикувате в бъдеще. Под „Кой може да вижда бъдещите ви публикации?“ можете да промените това, дали само вашите приятели да ги виждат или всички (Публично). Имайте предвид, че за пореден път Facebook не е ви осигурява избор тук. Това е за постинги, независимо от това дали те съдържат снимка или не. Въпреки това, можете да промените тези настройки по всяко време докато публикувате свои материали, като избирате друга опция от падащото меню, което се появява.

 

4. Как да се справим със снимките, в които сме маркирани?

Дотук разбрахме как да управляваме снимките, които ние качваме, но какво да правим със снимките, които се качват от други хора, но и ние сме на тях? За съжаление няма начин да изтриете тези снимки от Facebook, но имате право на някакъв контрол върху това как тези снимки са свързани с вашия акаунт.  Ще намерите тези опции в Настройки > Дневник и отбелязвания >

 

Кой може да добавя неща в дневника ви? По подразбиране само приятели могат да публикуват неща в дневника ви, но вие може да ограничите до ‘Само аз‘. По-долу, ще откриете важна настройка която лесно може да пропуснете. Тя ви позволява да контролирате какво се случва когато някой ви тагне в свой пост.  Най-добре е да забраните на другите да виждат какво публикуват другите в дневника ви. Най-отдолу може да управлявате отбелязванията от хора и предложенията за отбелязване. Опцията „Преглед на отбелязванията, добавяни от други хора към вашите публикации, преди да се покажат във Facebook“ трябва да е включена. По този начин ако  някой потребител, който не е ваш приятел ви маркира към един от вашите постинги, вие ще бъдете помолени да го преразгледате. Запомнете, че когато някой одобри таг, той и неговите приятели ще могат да виждат вашия пост.

 

5. Докладвайте за наличието на злонамерени снимки

Няма настройка, която ви позволява да премахвате снимка публикувана от някой друг във Facebook, но можете да докладвате за злоупотреба, за тормоз или ако тези снимки нарушават условията за ползване на Facebook. За да направите това, отидете с мишката върху снимката, за да видите опциите в долния десен ъгъл. Ще видите линк „Опции“. Кликнете върху него и след това върху „Докладване“. След това ще бъдете преведени през кратък процес, който ви позволява да подаде жалбата си.