Феновете на Raspberry Pi очакваха с нетърпения новото и по-мощно поколение на миникомпютъра. Raspberry Pi Foundation пусна своя първи евтин компютър през 2012 година и той бързо се превърна във феномен.

 

Сега компанията обяви Raspberry Pi 2, който е също толкова евтин и малък и може да се използва за различни проекти, експерименти и обучение на децата как да кодират. В новия модел има две основни промени – неговият процесор е много по-мощен и има два пъти повече RAM.

 

Цената обаче се запазва – тя е само $ 35. Pi 2 е с четириядрен ARMv7 процесор с тактова честота 900MHz и включва 1GB RAM. Той поддръжа до 4 USB конектора, основната памет е Micro SD карта.

 

От Raspberry Pi Foundation твърдят, че увеличението на производителността ще варира в зависимост от това, което прави потребителят с него, но като цяло те ще бъдат значителни. Кликнете тук за да научите повече за най-впечатляващите проекти направени с Raspberry Pi.

 

И все пак, анализаторите от PC World спекулират, че противно на очакванията има 5 неща, които не може да правите с Raspberry Pi 2. Ето кои са те.

 

1. По-голямата част от софтуера не може да работи на Raspberry Pi 2

Както и при другите версии на Raspberry Pi, и на новата версия на миникомпютъра по-голямата част от приложенията и инструментите, достъпни за Linux компютрите не работят. Raspberry Pi миникомпютрите имат ARM процесор (900 Mhz и четири ядра). Това означава, че приложенията, които са написани за компютри с Intel x86 или x64 CPU просто няма да работят на Raspberry Pi 2.

 

2. Не може да снимате Raspberry Pi 2 със светкавица

Първите купувачи на миникомпютъра Raspberry Pi 2 се сблъскаха с неочакван проблем. Оказа се, че миниатюрния компютър не издържа осветяване от ксеноновите фотосветкавици на фотоапаратите. При фотографиране на Raspberry Pi 2 с помощта на светкавица, той спира всякаква работа за една-две секунди, а след това се рестартира.
Оказа се, че причина за това е чипът NCP6343 отговорен за регулирането и стабилизирането на напрежение. При облъчване с ксенонова фотосветкавица чипът получава голяма порция инфрачервени фотони, което поради възникналия фотоефект води до прекомерно нарастване на напрежението.

 

3. Без повече ретро игри

 

Един от най-великите начини за използване на оригиналната версия на Raspberry Pi е като основен компонент на ретро игрална система. За да използвате обче Raspberry Pi 2 като медиен център, или RetroPIE за ретро игри, RetroPie трябва да бъде съвместим с четириядрения процесор на Raspberry Pi 2, така че за сега няма да бъдете в състояние да се възползвате от допълнителния RAM за подобряване на емулацията на N64 и PSX игрите.

 

4. Не поддържа Windows 10

 

Microsoft заяви, че Raspberry Pi 2 ще поддържа Windows 10, но това няма да е същата версия на Windows 10, която ще видим за настолни компютри. Освен това едва ли тази версия ще има има GUI, най-вероятно тя ще се управлява от команден ред.

 

5. Няма да може да стартира Microsoft Office

Няма начин стандартните приложения на Windows да могат да работят на Raspberry Pi 2. Office пакетите, които работят на ARM процесори и на настоящите Raspberry Pi компютри вече са способни да изпълнят основни задачи в офиса като изпращане на имейли и текстообработка.