В съвременния свят, паролата е ключът към живота ни. Независимо дали тя отключва вашия имейл акаунт, вашия компютър или смартфон, изборът на парола е от жизненоважно значение за това дали вашата онлайн персона ще е защитена.

 

Ако загубите паролата си, то кибер престъпниците могат потенциално да ви нанесат непоправими щети. В най-добрия случай, може да очаквате да намерите някои пакости в Twitter или Facebook акаунтите си, а в най-лошия – може да се стигне до кражба на самоличност.

 

За да се предпазите, погледнете тези 5 начина, по които могат да ви откраднат паролата, според Mashable. Запомнете ги добре, за да не се окажете в ситуация, от която може да загубите.

 

1. Когато използвате слаба парола

За съжаление паролите се помнят трудно, а нещата стават още по-сложни за нас когато се налага да помним по няколко. По тази причина мнозина потребители избират слаби пароли, такива които се помнят лесно. Трябва да разбирате обаче, че това, което е лесно за вас ще е лесно и за някой друг, особено ако знае достатъчно за вас. Налага се винаги да използвате дълги и сложни пароли или фрази, както и да използвате отделни пароли за всеки онлайн акаунт и да променяте паролите си периодично. Ако обаче нямате феноменална памет, единственият ви изход е да използвате най-добрите програми за управление на пароли. Кликнете тук, за да разберете  какво трябва да знаем когато избираме мениджър на пароли.

 

2. Някой може да ви следи докато пишете по клавиатурата

В каква опасност са вашите данни и пароли, зависи и от лицето, което се опитва да ги хакне. Ако то наистина иска вашите даннит най-вероятно ще се потруди здраво за да ги получи. Един от начините е чрез използване на кийлогъри, софтуер или хардуерни инструменти, които могат да бъдат свързани към компютър или поставени наблизо и които засичат всяко натискане на клавиш, всяка буква, цифра или символ, който сте написали. Кликнете тук за да отворите статията: Как да разберем дали някой ни следи когато пишем по клавиатурата?

 

3. Когато давате паролата си доброволно

Може би най-страшния начин, по който могат да бъдат откраднати данните ви е, когато споделяте паролата си доброволно. Това обикновено става когато сте били измамени от уж надежден сайт или имейл. Фишинг атаките или злонамерените имейли се опитват да ви подмамят да кликнете върху даден линк. В резултат на това се стартира автоматичното изтегляне на зловреден софтуер, а от там се стига лесно до финансови измами. Имейлите са ценен ресурс за киберпрестъпниците, защото те са един лесен портал за далеч по-голям достъп. Ето защо избягвайте имейли от непознати.

 

4. Вашият телефон предоставя личните ви данни

Мислили ли сте за това какви опасности крият смартфоните? Ако вашите представи по този въпрос са свързани единствено с притеснения, че някой може да наднича през рамото ви докато ползвате телефона си, помислете отново. Смартфоните все още са една сравнително нова технология, което означава, че все още има дупки в сигурността, които чакат да бъдат решени. Разбира се, не трябва да ставаме параноици, защото има начини да се предпазим. За целта обаче е изключително важно да сме наясно с тези рискове и да бъдем активни по отношение на действията, които предприемаме за да се защитим. Кликнете тук, за да научите три недостатъка на смартфоните, които е добре да знаете.

 

5. Когато смартфонът ви бъде откраднат

Без съмнение най-очевидният начин да предпазите вашите данни е като опазите вашето устройсво или компютър от кражба. Не става въпрос само за смартфоните ни, но и за таблети, дигитални фотоапарати, лаптопи, та дори и компютъра. Ако злонамерени хора имат достъп до хардуера ви те ще могата да извлекат и нужната им информация. Кликнете тук, за да научите как може да предпазите информацията си, ако ви откраднат смартфона.