Днес всички знаят каква е „сделката“ когато става въпрос за сърфиране в интернет – можете да търсите каквото си искате, но след това когато влезете във Facebook ще откриете, че същите тези резултати са се превърнали в реклами в профила ви.

 

За мнозина това е много досадно и те не виждат никаква полза от това тяхната история на сърфирането в интернет да бъде „проследявана“. Но има и добра новина, защото има начин да сведете тази дейност до минимум.

 

От CIO смятат, че съветите как да се постигне това са много важни и не трябва да се прави компромис ако сте от активните потребители на интернет. Те предлагат 5 начина да спрем рекламите във Facebook, които със сигурност ще искате да научите.

 

1. Сърфирайте инкогнито в интернет

Това е лесно осъществимо. В Safari, трябва само да натиснете „Private Browsing“. В Chrome, отидете на File и кликнете върху „New Incognito Window“.

 

2. Забранете проследяването чрез Facebook приложението

Facebook събира данни и от своето приложение, но можете да спрете това чрез промяна на настройките на телефона си. Ако имате iPhone, отидете в „Settings“, натиснете „Privacy“, превъртете надолу до „Advertising“ и  включете „Limit Ad Tracking“. Ако използвате Android телефон, отидете в настройките, след това изберете „Accounts –> Google –> Ads и накрая „Opt out of interest-based ads“.

 

3. Променете вашите предпочитания

Може да не знаете, но има начин да коригирате рекламните си предпочитания. Кликнете върху "Х" или стрелката сочеща надолу в горния десен ъгъл на всяка Facebook реклама. Изберете „Why am I seeing this?“ („Защо виждам това?“) и ще получите обяснение плюс линк, който казва „View and manage your ad preferences“ („Настройки за показваните реклами“). Кликнете върху него и ще бъдете отведени до страница, където можете да видите  всички аудитории, към които сте част, и които се отразяват на рекламите, които виждате на Facebook. Можете да изключите някои и това ще ограничи вида на рекламите, които виждате, но няма да промени броя им. Дори ако изключите всички аудитории към които принадлежите, вие все още ще получавате реклами въз основа на вашата възраст, пол и място.

 

4. Използвайте помощ

Има един лесен начин да спрете рекламите във Facebook. Този сайт ви позволява да се откажете от получаването на реклами според интересите ви само с едно кликване. Facebook е една от компаниите в списъка.

 

5. Инсталирайте на браузъра си добавка за блокиране на реклами

Ако не желаете да виждате никакви реклами на вашата Facebook страница, опитайте с добавка за браузъра, която ще блокира всички реклами в мрежата. AdBlock за Chrome, например, работи добре и е лесна за инсталиране. Тя е достъпна и за Safari и за Firefox.