Тази година ще остане в историята като годината, през която светът изпрати една от най-старите и популярни операционни системи за десктоп компютри, Windows XP. Това обаче не стана изведнъж, а беше предизвестено от дълго време, през което потребителите имаха възможност да се „запознаят“ с достойния заместник на старата версия на платформата, Windows 7.

 

По този начин можем да кажем, че старата версия на платформата получи нов живот. Това е вероятно и причината да не осъзнаваме напълно колко много зависими сме станали от Windows. За това като че ли спомогнаха и мобилните устройства, с които започнахме да вършим повечето от ежедневните си задачи за имейл, съобщения, сърфиране и забавление.

 

Затова и малцина са се интересували от пълната функционалност в Windows  7. От CIO ни информират за някои малко познати функции, с помощта на които може да осъзнаете колко много обичате тази платформа и колко зависими сте станали от операционната система на Microsoft.

 

Анализаторите от медията са направили списък с 5 малко известни функции на Windows 7 OS и ни уверяват, че има какво да научим по темата ако отделим малко време от забързаното си ежедневие. Тези малко известни функции биха могли да повишат производителността ни и да направят времето прекарано пред компютъра по-малко стресиращо.

 

1. Поиграйте си с отворените прозорци

Повечето хора, които използват  Windows 7 достатъчно дълго, случайно се натъкват на някои от най-полезните функции, които предлага платформата, като например тази, при която ако отидете с мишката върху иконите на отворените програми в лентата на задачите ще видите малка графична миниатюра на действителния прозорец на приложението без да го отваряте. Това значително повишава скоростта, с която намирате онова, което търсите.

 

2. Използвайте клавишни комбинации

Има и някои полезни клавишни комбинации, за които малко потребители знаят. Ето кои са те:

- Натискането на Shift, преди да кликнете върху икона от лентата на задачите, отваря нова инстанция, дори ако съществуващите прозорци са отворени. 

- Натискането на Shift+Ctrl прави същото, само че отваря нова инстанция с администраторски права.

- Натискането на Ctrl, преди да кликнете върху икона ще отвори мястото на прозореца, където последно сте били преди да отворите текущия прозорец.

- Задръжте натиснат клавиша Windows и клавиша за стрелка нагоре, за да увеличите отворен прозорец.

- Задръжте натиснат клавиша Windows и клавиша за стрелка надясно или наляво, за да поставите умаления екран в желаната от вас страна на екрана (в дясно или в ляво).

 

3. Търсете отвъд вашия десктоп

Windows Explorer има вграден инструмент за търсене, който ви позволява да търсите в компютъра си файлове, документи и други. Но, знаете ли, че можете да разширите тези възможности на Windows Explorer, за да търсите в уеб източници? За да направите това, трябва просто да изтеглите и инсталирате конектора за търсене за всеки сървър, който е съвместим със стандарта OpenSearch. Потърсете в Google за конектори за търсенето за Windows 7 или SharePoint сървъри и изтеглете OSDX файла. Когато стартирате .osdx файла ще видите подкана за разрешение да добавите конектора за търсене към вашата система. След като направите това и отворите Windows Explorer, ще видите, че Search Connector се е появил в левия панел за навигация.

 

4. God Mode

Създайте нова папка на вашия десктоп и я кръстете  „GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}“  и ще получите незабавен достъп до всички 270 конфигурируеми опции в Windows 7.

 

5. Разберете колко стабилна е вашата система

Вашата система се държи ужасно и искате да видите дали стабилността на вашата система се е променила наскоро? Това е лесно Кликнете върху „Start“ менюто и въведете „View reliability history” („Вижте доклад за надеждността на системата“). Това ще ви покаже подробен отчет за всичко, което се случва с вашата система.

 

6. Cipher

Ако държите да запазите неприкосновеността на личния си живот и безопасността си трябва да сте наясно с този трик. Windows 7 има вградена функция, която ви позволява да изтриете напълно цялото свободно място на хард диска като зададете команда за презапис. По този начин се гарантира, че всички файлове, които сте изтривали са действително изтрити. Как да го направите? Просто отворете командния ред и напишете  “cipher /w:C” (където „C“ е буквата на този дял от диска, който искате да почистите). Процесът може да отнеме малко време, но след като приключи никой няма да може да извлече изтритите ви лични данни.