На всеки от нас му се е случвало да загуби важна информация. За щастие обаче, ако не можете да намерите даден файл на компютъра си или случайно сте изтрили някой файл, можете да го възстановите ако знаете кои са стъпките и инструментите, от които имате нужда.

 

Имайте предвид обаче, че изтритите наскоро файлове имат по-голям шанс да бъдат възстановени, отколкото тези, изтрити преди седмици или месеци и особено при малки твърди дискове. 

 

Това е така, защото когато се изтрива файл, всъщност той не се изтрива от хард диска, а неговото място се маркира като свободно за запис на други файлове. Ако мястото на изтрития файл не е използвано и ако на неговото място не е записан друг файл, има големи шансове за възстановяване на файла.

 

От PC World ни препоръчват да използваме някои от най-популярните безплатни инструменти за възстановяване на разположение за Windows 8. И така, 5 безплатни приложения за възстановяване на файлове в Windows 8.

 

1. Recuva

Recuva е популярен инструмент за възстановяване, който превръща този процес в лесна задача. Той осигурява ефективен механизъм за сканиране на карти с памет или флаш-памети. Едно от най-големите предимства на Recuva е приятният, простичък и добре изглеждащ интерфейс, който  предлага удобен помощник, който ще ви преведе лесно през целия процес. Предвидени са различни опции за типовете файлове за търсене, както и възможност за осъществяване на дълбоко (секторно) сканиране, с помощта на което се откриват файлове в повредени или преформатирани дискове.

 

2. Test Disk Data Recovery

Test Disk Data Recovery е приложение с отворен код, както за сканиране на хард дискове, така и за възстановяване на изтрити дискови дялове. Този инструмент се предлага във всички основни платформи като Windows, Mac и Linux.

 

3. Pandora Recovery  

Pandora Recovery е още една полезна програма, която връща различен тип файлове от NTFS или FAT форматирани обеми. Този инструмент може да се справи с всички популярни вътрешни и външни носители за съхранение. След като сканирането приключи, успешно можете да отидете в списъка на сканираните файлове и да ги запишете отново на вашия компютър.

 

4. Lazesoft Windows Data Recovery Free

Lazesoft Windows Data Recovery Free предлага на потребителите цялостни решения за възстановяване на изгубени или изтрити данни. Освен това програмата има лесен за използване интерфейс и  поддържа всички популярни версии на Windows OS, включително и най-новия Windows 8 / 8.1, както 32-битови и 64-битови. 

 

5. EaseUS Data Recovery Wizard Free

EaseUS Data Recovery Wizard Free позволява лесно и безопасно изпълнение на всякакви операции свързани с дисковите дялове - преоразмеряване и преместване, създаване, изтриване, възстановяване, форматиране и друrи.