Представете си възможността да разполагате с устройство, чиято големина е колкото на писалка, но може да замести вашия смартфон или таблет, а във вътрешността си крие сгъваем дисплей с изумителна резолюция и контраст. Благодарение на него ще можете не само да сърфирате в интернет, но също да говорите в Skype, да получавате маршрути и GPS координати, като въпросната джаджа има батерия, която осигурява не часове, а броени дни време за работа с едно зареждане. Не това не е сцена или концепция от холивудски филм и може да се превърне реалност до пет години, предаде DigitalTrends.

 

Името на уникалното устройство е Universal Communication Device и неговата идея е да замести всички мобилни джаджи, които използваме днес и за целта се възползва от предимствата на OLED технологията. Едно от основните предимства на тази иновация пред LCD панелите е, че позволява да се създават дисплеи, които могат да се огъват и това е сфера, в която учените инвестират сериозни средства в последните 15 години. Компанията Universal Display е една от най-активните в този бранд и смята, че само до няколко години ще видим устройства, които имат подобен форм фактор.

 

Нейните изследователи смятат, че ОLED технологията много скоро ще доведе до създаването на дисплей, който може да работи до 20 хил. часа и може да се огъва стотици и дори хиляди пъти преди да започне да създава каквито и да е бъгове. Дисплеите, които я използват също така предлагат по-висока резолюция, по-ярък контраст и по-наситени цветове, в сравнение с другите технологии. По този начин само след няколко години тя има потенциала да революционизира изцяло индустрията, като промени изцяло начина, по който изглеждат и работят мобилните ни устройства.

 

 

Вижте как спектрометрите ще променят бъдещите джаджи