Преди няколко години мнозина биха се учудили ако чуеха, че ще дойде време когато за Microsoft и за Nokia ще се говори като за една компания. Но дойде времето на мобилните устройства, и светът на технологиите се промени.

 

Днес, съвсем недълго след закупуването на прочутата финландска търговска марка за мобилни телефони от софтуерния гигант от САЩ, за широката публика е съвсем нормално това, че Nokia и Microsoft са вече една компания.

 

Microsoft положи огромни усилия за пълното придобиване на устройствата и услугите на Nokia, но като че ли все още не успява да привлече достатъчно разработчици на софтуер и да намали себестойността на Windows Phone смартфоните.

 

И въпреки че Windows Phone може да е третата по големина операционна система за смартфони, пазарният дял на платформата в световен мащаб е била само около 4% през миналата година.

 

Затова и анализаторите не престават да чертаят „сценарии“, които Microsoft трябва да направи, за да подобри съдбата на платформата. Това са четири неща, от които Microsoft Windows Phone се нуждае сега според CIO.

 

1. Привличане на повече разработчици

Windows Phone все още изостава от iOS и Android когато става въпрос за броя налични безплатни приложения. Вярно е че преднината се стопява с времето, но това все още е много голям проблем. За да привлече разработчиците и да ги съблазни да създават повече приложения за платформата им, от Microsoft излязоха с една концепция, наречена универсални приложения. С Windows Phone 8.1 и Windows 8.1 актуализациите, разработчиците могат да създават приложения, които работят с малка или никаква промяна на персонални компютри, таблети и смартфони, а скоро и на Xboxe. Да се направи по-лесно за разработчиците създаването на приложения, е стъпка в правилната посока, наистина.

 

2. Намаляне цената на Windows Phones устройствата

Пазарът на смартфони преминава през големи промени и през идните години основен двигател за популярността на тези устройства ще бъдат евтините модели. Microsoft трябва час по-скоро да проумеят това и да предложат евтини модели Windows Phone-базирани смартфони. По-рано тази година Microsoft обяви, че Windows Phone 8.1 ще поддържа повече процесори на Qualcomm, в това число евтините чипсети Snapdragon 200, 400 и 400 LTE, а също и стандартите TD-LTE, TD-SCDMA и SGLTE. Това отваря вратата за появата на по-евтини устройства и колкото по-рано се случи това толкова по-добре ще е за компанията.

 

3. Трябва да решат какво ще правят с всички свои операционни системи

Сега когато устройствата на Nokia принадлежат на Microsoft лесно може да се пресметне,  че мобилните устройства на компанията работят с шест операционни системи: Windows, Windows RT, Windows Phone, Asha  и Android на Nokia X смартфоните. Вече е време Microsoft да сложат ред и да намерят начин да се откажат от трите платформи на Nokia и да вложат всичките си усилия в развитието на своите платформи.

 

4. Всички служители ще трябва да се научат да работят заедно

Всяко придобиване на компания от друга компания е предизвикателство и за двете страни, особено при покупката на дружество от друга страна поради големите културни сблъсъци, които стават причина умните и можещи служители да искат да напуснат. Но за да се превърне придобиването на Nokia в успеха за Microsoft, без да се губи инерция, всички служители ще трябва да работят заедно. За екипът на Lumia приобщаването трябва да е по-лесно, защото той вече е работил заедно с Microsoft. За първите служители на Nokia, които са работили по X, Asha и мобилните телефони на копанията може да се окаже по-сложно. Но те също са важни за Microsoft защото компанията може много да спечели от предлагането на продукти във всички ценови диапазони.