Eксперти по сигурността привлякоха голямо внимание преди няколко месеца, когато откриха ключов недостатък в сигурността на най-популярните десктоп платформи, който се казва Heartbleed. Според техните доклади тази заплаха е толкова сериозна, че засяга почти две трети от компютрите, които са свързани към интернет в глобален мащаб. Неприятната новина е, че сега изследователи от Errata Security откриха още по-сериозен вирус, който се казва Bash или Shellshock, предаде TheVerge.

 

Изненадващото е, че той е открит от разработчици на Red Hat и е свързан с популярните Linux и UNIX дистрибуции, които по традиция се отличават с висока степен на сигурност. Съкращението Bourne Again SHell (BASH) е една от най-популярните компанди за тях, по подобие на Command Prompt в Windows OS. Недостатъкът засяга не само лаптопите и персоналните компютри с Linux, но също редица сървъри, както и устройствата с Mac OS X.

 

Проблемът е толкова сериозен, че в доста случаи потребителите няма как да се противопоставят на тази заплаха, като дори не могат да изброят всички софтуерни приложения и услуги, които са засеегнати от Bash. Ситуацията се усложнява и от факта, че този вирус е преинсталиран в множество уеб сървъри и програми като Apache и DCHP. Все още няма ефективно решение, с което да остраните тази заплаха, което означава, че трябва да бъдете изключително внимателни към програмите, които инсталирате.