Въпреки че всички браузъри споделят определена функционалност и техните създатели наистина се учат един от друг, има някои функции, които са уникални за всеки конкретен браузър.

 

В това отношение Firefox не прави разлика. Дори и да сте вече запознати с много разширения на трети страни и добавки, с които да разширите функционалността на Firefox, има някои малки трикове, които е добре да знаете.

 

Причината е, че те могат да бъдат пренебрегнати много лесно. Затова, за да не пропуснете ползи в работата си, решихме да ви представим информацията на анализаторите от PC Mag, която ще разбули тайната около 8 скрити функции в Firefox.

 

1. Данни за това как се справя браузърът ви събрани на едно място

Firefox събира данни за вашето поведение и цялостното представяне на браузъра ви, така че да "ви осигури полезни съвети", както и за да направи Firefox да отговаря по-добре на вашите нужди. Firefox използва тези събрани факти и цифри, за да направи доклад за сърфирането ви, като например колко време сте прекарали използвайки браузър, колко пъти той е забивал и дори за колко време се отварят уеб страниците. Тази функция е включена по подразбиране, но ако не ви харесва може да я изключите: под Options (Mac: Preferences) > Advanced > Data Choices [tab].

 

2. Полезни клавишни комбинации

Назад/Напред: Alt + лява/дясна стрелка

Презареждане на страница: F5 или Ctrl + R

Увеличаване/Свиване мащаба на уеб страницата: Ctrl + [клавиша +]/[клавиша –] (Възстановяване на зумирането: Ctrl + 0)

Нов прозорец: Ctrl + N (New Private Window: Ctrl + Shift + P)

Отмяна на затворен таб/прозорец: Ctrl + Shift + T/N

 

3. Възможност за създаване на собствени клавишни комбинации

Може да отнеме известно време докато научите гореспоменатите команди за бърз достъп във Firefox, но винаги може да създадете свои, които ще запомните по-лесно. За целта ще имате нужда от разширението Customizable Shortcuts.

 

4. Автоматично попълване на текст

Firefox може автоматично да попълва URL адресите, като не се налага да въвеждате неговия префикс или суфикс. Например, ако просто напишете "WordPress" в адресната лента и след това натиснете Ctrl + Enter (Mac: command + enter), Firefox ще запълни в WWW и .com и ще ви отведе до wordpress.com. Ако искате да спестите време по пътя си към wordpress.org (или който и да е сайт .оrg), трябва да напишете "Wordpress" и след това да натиснете Control + Shift + Enter (Mac: command + Shift + Enter). За сайтове от домейна  .net трябва да напишете името и да натиснете Shift + Enter.

 

5. Скролиране без мишка

Можете да превъртите надолу страница само с натискане на клавиша за интервал, а след това да превъртите назад, като натиснете Shift и клавиша за интервал.

 

6. Бързо преминаване през табовете

Имате много отворени табове? Лесно можете да превключвате между тях с помощта на прости клавишни комбинаци:

Съсредоточете се върху следващия таб в дясно: Ctrl + Page Down
Преминете наляво: Ctrl + Page Up

Прескочете няколко таба: Ctrl + [1 до 9] ви позволява да преминавате през дълга поредица от табове, където 1 представлява таба най-вляво, и всяка следваща цифра показва следващия таб.

 

7. Firefox крие изненади от вида на така наречените ‘великденски яйца’

Изпишете ‘about:Mozilla’ в адресната лента и ще имате възможност да прочетете забавен текст от ‘Книгата на Mozilla’. Ако пък изпишете ‘about:robots’ ще получите съобщение от общността на роботите. Сега натиснете бутона ‘Try Again’ и се забавлявайте с тези две великденски яйца.

 

Има и трето великденско яйце. Кликнете върху иконата на менюто с три линии в горния десен ъгъл и натиснете бутона ‘Customize’. След това придърпайте всички икони на менюто в по-голямото поле в ляво озаглавено ‘Additional Tools and Features’. Не забравяйте да включите ‘Zoom Controls’ и ‘Edit Controls’ иконите. След това натиснете бутона ‘Exit Customize’ в долната част. И натиснете иконата с трите линии за менюто в горния десен ъгъл. Ще видите един еднорог, който може да движите и завъртате с мишката. Когато забавлението ви омръзне натиснете бутона върху бутона ‘Restore Defaults’.

 

8. Firefox Hello

Firefox представи наскоро своя собствен чат клиент (с видео чат) Firefox Hello. За да получите достъп до него, трябва просто да кликнете върху иконата с усмихнато личице в горния десен ъгъл. Не се притеснявайте, че ще трябва да изтегляте софтуер, за да се ползвате от тази възможност. Тези с които ще чатите не е нужно да ползват Firefox, те просто трябва да използват WebRTC-поддържащи браузъри като Firefox, Chrome или Opera.