Ураганите са разрушителни природни бедствия, които могат за кратко време да предизвикат катастрофални щети и да вземат много човешки жертви. Въпреки опитите си учените все още не са разработили достатъчно ефективен инструмент, който да ни позволи да предвиждаме тези явления. Екип от специалисти на NASA са част от амбициозен проект, който има за цел да предложи решение на този проблем, предаде PopSci.

 

Идеята им се състои в изпращането на осем малки сателита CYGNSS, които ще бъдат изведени в орбитата около планетата ни със специална ракета. Всеки един от тях е с големината на лебед, което е причината за това име, тъй като на латински думата за това животно е „Cygnus”. NASA ще ги изстрелят в Космоса през следващата година, като те ще летят над екватора и ще могат за първи път да изследват непрестанно и в реално време скоростите на вятъра в сърцето на зараждащата се буря.

 

Именно тези стойности за основния фактор, който може да ни покаже предварително колко мощен и опустошителен ще бъде даден ураган. Самите сателити са оборудвани и с GPS чипове, с които следят промените в сигнала и изпращат директно данните до командните центрове на Земята. Ще е интересно да проследим дали новият проект на учените може най-накрая да ни позволи да се противопоставим успешно на тези природни бедствия.