Земята е в беда и това определено е по наша вина. Традиционните методи за производство на електроенергия са неустойчиви и човечеството трябва да намери нови източници на енергия и начини за получаването ѝ, които да не замърсяват околната среда.

 

Осъзнатата необходимост за намирането на алтернативни източници на енергия не е нова. Учените от години се трудят в тази област и първите резултати вече са налице. Сега от Mashable представят на вниманието ни 8 нестандартни източника на енергия, за които може все още да не сте чували.

 

Ако темата ви е интересна, сигурно ще се радвате да научите и за тези 4 невероятни проекта на екологични офис сгради, или ще искате да научите кои са най-ефективните екологични идеи при автомобилите.

 

1. Енергия от метрото

Всеки, който е използвал метрото знае, че температурата под земята достига такива нива, че дори през зимата може да се изпотите сериозно. За да не се губи цялата тази топлина, учените са намерили начин да я уловят и превърнат в електричество. Всъщност подобна технология се използва от доста време в скандинавските страни, но отскоро и в Лондон.

 

2. От конфискуван алкохол

През изминалата година националната митническа служба на Швеция конфискувала 185 000 галона контрабанден алкохол. Вместо обаче да го изсипят в канала, скандинавските власти решили да го използват като гориво за 1000 товарни автомобили и автобуси, и дори за един влак.

 

3. От използвани памперси

В Германия от години вече работи необикновена електростанция, която използва като  енергиен източник употребявани памперси. Компанията, която се нарича Windel-Willi,  произвежда 1 240 киловата електричество. 

 

4. От дансинга

Хората могат да генерират енергия и сами, ходейки по тротоари-генератори, които произвеждат електричество или докато танцуват. Пиезоелектричество е способността на някои материали да генерират електрическо поле в отговор на механични движения и побутвания. Чрез поставяне на плочки, изработени от пиезоелектричен материал по използваните пешеходни пътеки или дори в подметките на обувките ни, електричество може да бъде генерирано с всяка стъпка, превръщайки хората в ходещи електроцентрали.

 

5. Ториеви реактори

Вече са разработени плановете за първия в света ториев ядрен реактор, който се очаква да бъде пуснат в действие през 2016 година. За разлика от съвременните електростанции, които използват уран, ториевите заводи няма да използват материал, който е взривоопасен. Торият е по-богат от урана, така че и транспортирането му ще е по-евтино. От друга страна, ториевият реактор не изисква специални контейнери, като последните може да бъдат създадени в обикновени условия. Предлаганият ториев реактор ще работи самостоятелно без необходимост от постоянно наблюдение. Теоретично е необходимо да бъде проверяван веднъж на четири месеца.

 

6. Слънчеви панели в Космоса

Тъй като слънчевата енергия се влияе от пространството от 24-часов цикъл на ден и нощ, от климатчните промени, сезоните, и от филтриращия ефект на атмосферните газове на Земята, има предложения да се поставят слънчеви панели в орбита и чрез лъч енергията да бъде доставяна за използване на Земята. Технологичният пробив тук включва безжично предаване на енергия, който може да се осъществи с помощта на микровълнови лъчи.

 

7. Енергия от солената вода

Тази енергия е наречена енергия от солена вода, осмотична енергия или синя енергия. Тя е един от най-обещаващите нови източници на възобновяема енергия, която все още не е изцяло усъвършенствана. Точно както се отнемат огромни количества енергия за обезсоляване на солена вода, големи количества енергия се генерират, когато се случва обратното и солена вода се влива в сладка. Чрез процес, наречен обратна електродиализа, eлектроцентрали за синя енергия могат да извличат електричество от нея, тъй като тя се освобождава по естествен път в устията на реките по целия свят.

 

8. От медузи

Шведски учени са разработили микроскопична горивна клетка, която ще използва много екзотично гориво – протеин от медуза. Избраният вид Aequorea Victoria живее по атлантическото крайбрежие на Северна Америка. Заслугата ѝ да се превърне в енергиен източник е на зеления ѝ флуоресцентен протеин (GFP), благодарение на който медузата свети в тъмното. Когато капка от белтъка се постави върху алуминиеви електроди и бъде изложена на ултравиолетова светлина, по проводниците потича ток, достатъчен за захранване на наноустройства.