Не e тайна за никого, че развитието на технологиите превърна банкоматите във все по-честа мишена за хакерите по цял свят. Възможността някой чужд човек да източи пари от сметката ни без нашето знание е изключително плашеща и повдигна сериозни въпроси за сигурността ни. Последното откритие на анализатори по сигурността от Kaspersky и Интерпол за съжаление е сериозно потвърждение за тази заплаха, предаде ArsTechnica.

 

В официално изявление те ни информират за наличието на нов опасен вирус, който е кръстен от хакерите с името „Tyupkin”. Благодарение на него те могат да установят контрол над банкоматите от разстояние и така да си осигурят достъп до акаунтите на потребителите и респективно да изтеглят парите им. Разследването им показва, че този метод се използва дори и от хора, които нямат сериозни познания за IT технологиите.

 

Зловредният софтуер им позволява да имат достъп до машините в определени часове през деня и да променят кода, с който те работят. Според данните в момента над 50 банкомата в държави от Източна Европа и Русия са инфектирани от “Tyupkin”. В заключение ще отбележим, че кражбите извършени от хакерите досега възлизат на милиони долари.