Всяка година, щом наближат коледните празници, в Европа се изтогвя класация за това кой ще е най-добрият автомобил за следващата година. Тазгодишната класация вече е готова и ще остане в историята като първият случай, когато челното място заема електрически автомобил. Познайте кой е той? Разбира се, че Nissan Leaf.

 

Според Cnet.com, моделът на Nissan е успял да пребори още 40 конкурента, измежду които Alfa Romeo, Citroen, Dacia, Ford, Opel и Volvo. Несъмнено един от най-важните фактори за избора на журито е, че съвсем наскоро Nissan Leaf бе обявена не само за най-екологичният, но и за най-икономичният автомобил на пазара – според изчисления, ако електричеството, което колата потребява се обърне в галон гориво, то тя ще може да измине 159 км/галон.

 

Автомобилът ще се появи до края на годината в Япония и САЩ, но Европа ще трябва да дочака до първите седмици на 2011 година. Страните, в които автомобилът ще бъде представен първоначално, са Португалия, Ирландия, Великобритания и Холандия. В момента колите се произвеждат само в Япония, но скоро Nissan планират фабрики и в Европа. Компанията наскоро обяви, че тези фабрики ще отворят врати в края на 2012г. или началото на 2013г.