MicroSD картите са сериозен бизнес или поне такова впечатление се създава сред потребителите от рекламните кампании. Днес всеки търси и иска да си вземе модел Android смартфон, който да има слот за microSD карта, но дали те наистина са толкова необходими, колкото си мислим?

 

Няма съмнение, че microSD картите предлагат добра възможност за увеличение на капацитета на вградената памет в устройствата ни, но имаме ли наистина нужда от тях или ги ползваме само за да се успокояваме, че имаме допълнително място за съхранение, което може да запълним ако ни потрябва?

 

Вижте какво трябва да знаем за microSD картите според Tech Radar и може би ще успеете да си отговорите сами на въпроса нуждаем ли се от microSD карта за смартфона си.

 

Загуба на производителност

Характеристиките на microSD картите звучат добре на хартия, но в действителност те могат силно да влияят на работата на телефона. Според проучване, проведено в Института по технология на Грузия, microSD картата в телефона може да доведе до загуба на производителността му, дори при основни действия като сърфиране в интернет. Като цяло, производителността може да падне с от 100% до 300%. Тази огромна загуба на производителността е неприемлив компромис за малкото допълнително място за съхранение, което получаваме. Причината за загубата на производителност е проста, самите microSD карти не са достатъчно бързи. Те не могат да се справят със силата и скоростта на работа на съвременните смартфони.

 

Ненадеждна технология

Скоростта не е единствения проблем на microSD картите. Хардуерните инженери ни подсещат, че флаш паметта е много евтина, толкова евтина, че в действителност това е прекалено хубаво, за да е истина и малцина се замислят за този факт. Реално обаче всички флаш памети имат дефекти. Без изключение. По тази причина паметта става все по-евтина, но и по-ненадеждна.

 

Увеличение на лимита

Понякога обаче дори купуването на смартфон с голям капацитет, не е достатъчно за повечето хора, тъй като все още не можем да получим повече от 64 GB вградена памет. Анализаторите смятат, че модели с 128 GB вградена памет скоро ще бъдат достъпна опция за повечето потребители. Освен това според тях, производителите ще започнат да предлагат повече пространство за съхранение като едновременно с това гарантират, че операционната система не отнема прекалено много от съществуващото пространство за съхранение, а и ще започнат да се замислят какви приложения инсталират предварително на устройствата си. Добрата новина е, че и сега вградената памет в смартфоните се увеличава. Така например iPhone 3G предлагаше избор между 8 или 16 GB,  iPhone 4 предложи  32 GB, а с iPhone 5 вградената памет се увеличи до 64 GB. За съжаление Apple не продължи тази тенденция с iPhone 5S, тъй като това е максималната граница, но винаги има надежда, че iPhone 6 може да има 128 GB вградена памет. Може да се види подобно увеличение и сред другите производители. HTC например постави само 512 MB място за съхранение в Hero, но в Sensation то достигна до 1 GB,  в One X до 16 или 32 GB и в HTC One – 32 GB.

 

Налага ли се да спрем да използваме microSD картите?

Във всеки случай, microSD картите не може да се разглеждат като нещо лошо, тъй като те увеличават нашите възможности. Но добре е да се замислите, че се налага да ги използвате само ако наистина ви се налага. Когато се увеличи размера на вградената памет в смартфоните и потребителите започнат все по-често да ползват облачните услуги, microSD картите ще станат напълно ненужни. До тогава обаче те са добър избор за съхранение на нашите временни файлове като музика, филми и снимки. Така ако телефонът ви се повреди вие ще сте спокойни, че вашите ценни снимки и мултимедийни файлове са на безопасно и лесно достъпно място и могат да бъдат качени на вашия компютър чрез адаптер за SD карти  или на друг смартфон.