Honda е името на компания, която сме свикнали да асоциираме с автомобилите, но тя инвестира средства и в други интересни продукти. Японският производител сега показа на изложение в Белгия най-новия си робот ASIMO, който впечатлява със своите възможности. Хуманоидната машина е плод на изследвания в продължение на цяло десетилетие и е базирана на най-съвременните технологични иновации, съобщава Pocket-Lint.

 

Името е съкращение от Аdvanced Step in Innovative Mobility (ASIMO), като робота също така е в състояние да тича със скорост от 9 км./ч. Машината може да скача във въздуха, да изкачва и слиза по-стълби, както да отваря бутилка и налива питие. ASIMO е в състояние да разпознава гласове и звуци, дори когато няколко човека говорят едновременно.

 

Сръчността на робота определено е едно от най-впечатляващите му предимства, но той може и да изразява себе си, като използва жестомимичен език. От компанията твърдят, че той е толкова интелигентен, че може да променя поведението си, в зависимост от настроението на своя събеседник.

 

Машината ще разбира каква ще е следващата дейност, която искаме да извършим и ще ни помага в нея, като например в каква посока се движим и да промени своята, за да не ни препречи пътя. Honda ще продължат да подобряват възможностите му и се надяват един ден ASIMO да се превърне в полезен асистент в домовете ни.

 

В галерията можете да видите още снимки: