Seagate вече предлага на потребителите си ново поколение твърди дискове с вградена памет от 8TB, като техния капацитет ще продължи да се увеличава в следващите месеци. Един от основните конкуренти на компанията в тази пазарна ниша, а именно HGST сега представи официално иновативен хард диск, който се казва HA10. Без съмнение най-интересната му характеристика е факта, че той предлага вградена памет от цели 10ТB, предаде TechRadar.

 

Oт своя страна това е капацитет, който ще позволи да съхраним на него съдържанието от 400 Blu-ray диска, което определено е доста впечатляващо. HA10 има двойно повече cache памет, която вече достига до 256МВ, като вътрешността на твърдия диск е изпълнена с хелий. HGST смятат, че новия ѝ продукт е подходящ да се възползва от Shingles Magnetic Recording (SMR) технологията, но иновациите в него увеличават цената за 1ТВ.

 

Компанията планира първоначално да продава HA10 на водещи производители в индустрията като Google, Amazon, Microsoft, Facebook и др. Основната причина за това е, че именно те имат най-голяма нужда да използват 10ТВ твърди дискове на НGST. За нас потребителите ще е интересно да видим кога и на каква цена ще стартират доставките на НА10 на глобалния пазар.