Една от най-интересните характеристики на новия ултратънък MacBook на Apple е включването на компактния USB Type-C конектор. Google също използваха тази иновация в тазгодишния си хромбук Chromebook Pixel, но планират да ускоря значително навлизането му на пазара. От Engadget сега ни информират, че USB Type-C конектор ще бъде съвместим и с новите смартфони, които работят с Android OS.

 

Данните за това бяха потвърдени от продуктовия мениджър на компанията, Адам Родригес, който сподели, че и много лаптопи с Chrome OS също ще използват новия кабел. USB Type-C осигурява високи скорости за трансфер на данни, като максималните стойности за пренос на информация достига до 10Gbps. Трябва да отбележим също, че той е създаден, за да унифицира класическите USB букси.

 

По този начин новият конектор разполага с еднакъв дизайн за зареждане и предаване и така ще може да работи с всевъзможни устройства на пазара като смартфони, таблети, лаптопи и др. Другото му важно предимство е, че той ще е в състояние да показва видео с 5K разделителна способност от 5120х2180 пиксела. Можем само да се надяваме, че по-скоро ще видим първите модели смартфони на водещите компании с USB Type-C конектора на пазара.