Всички очаквахме с нетърпение новини около следващата версия на Windows операционната система на Microsoft и ето че на 30 септември компанията представи официално новата версия на Windows OS.

 

Любопитното е, че името на новата версия на прочутата платформа на Microsoft ще се нарича Microsoft 10, а не Windows 9. Според Тери Майерсън, изпълнителен вицепрезидент на отдела за операционни системи, името Windows 9 „не би било правилно“, предвид изцяло новата стратегия на компанията. 

 

Ако сте нетърпеливи да разберете какво са ни подготвили от Microsoft и не ви се чака до  премиерата, може още сега да инсталирате на компютъра си предварителния вариант Windows 10 Technical Preview.

 

Windows 10 Technical Preview добавя доста нови невероятни функции, но и някои нови клавишни комбинации, за които е добре да знаете. Благодарение на CIO можем да научим кои са най-новите клавишни комбинации в Microsoft Windows 10 OS.

 

Имайте обаче предвид, че поддръжката за клавишните комбинации не е активирана по подразбиране в Command Prompt. За да я активирате трябва да кликнете с десния бутон върху заглавната лента на Command Prompt и да изберете „Properties“. Отворете таба „Experimental“  и поставете отметка в квадратчето до „Enable experimental console features“. Накрая сложете отметка до „Enable new Ctrl key shortcuts“ и „Extended edit keys“, след което кликнете OK.

 

1. Snap прозорци

Quadrants е новия Snap view режим, който поставя приложенията в четирите ъгъла на екрана. Включва се с Windows клавиша + лява или дясна стрелка (можете да използвате стрелка нагоре или надолу за да разпределяте по сектори).

 

2. Преминаване през отворените прозорци

Тази опция е възможна с едновременно натискане на Alt + Tab.

 

3. Извеждане на режима Task view

Използвайте Windows клавиша + Tab.

 

4. Създаване на нов виртуален десктоп

Тази функционалност се включва с Windows клавиша + Ctrl + D.

 

5. Затваряне на текущия виртуален десктоп

Затварянето на текущ виртуален десктоп е възможно с Windows клавиша + Ctrl + F4.

 

6. Превключване на виртуален десктоп

Това е програмирано да става с Windows клавиш + Ctrl + лява или дясна стрелка.