Wikipedia е най-голямата енциклопедия в интернет, която ежедневно помага на милиони хора да открият съдържанието, от което се интересуват. Целият трафик, който популярната страница генерира не е криптиран, което в определени ситуации излага на риск данните на потребителите. Много скоро тази ситуация ще се промени, тъй като от Wikipedia смятат да започнат да използват HTTPS стандарта по подразбиране, за да ни предпазят докато сърфираме в онлайн енциклопедията, предаде PCWorld.

 

По този начин създателите ѝ ще гарантират, че информацията, която се споделя между мобилните устройства и сървърите на компанията ще бъде криптирана. Добавянето на поддръжка за HTTPS ще гарантира, че ще е много по-трудно външен човек да разбере какви неща търсите в Wikipedia. Трябва да отбележим също, че това допълнително ниво на сигурност ще е на разположение за всички потребители в следващите няколко седмици.

 

Новата функция ще бъде включена към всички сайтове на Wikipedia, сред които попадат Wiktionary, Wikimedia Commons и др. Създателите на енциклопедията работят вече четири години, за да интегрират тази опция в профилите ни и ето, че вече са готови с нея. Припомняме ви също, че досега тя бе достъпна единствено за потребителите, които са се логнали в своите профили, но скоро всички ще можем да се използваме от нея, независимо дали използваме компютър, смартфон или таблет.