Volvo е един от най-иновативните производители на автомобили в индустрията, който разработва множество нови технологии, които ще променят изцяло възможностите им в следващите няколко години. Шведският бранд сега си партнира с местната компания POC в създаването на система, която да гарантира сигурността както на водачите им, така и на хората, които се движат с велосипеди на платното. Volvo сега решиха официално да разкрият повече детайли за съвместния им проект, предаде Gizmag.

 

На първо място трябва да отбележим, че велосипедистите трябва да инсталират мобилно приложение на своите смартфони, което следи в реално време локацията им. Данните от него се изпращат в облачните сървъри на Volvo, където се съхранява местоположението на всички автомобили на компанията, които са част от новата система. Ако софтуера открие, че има опасност от евентуален удар той изпраща уведомление както до водача на автомобила, така и до велосипедиста, за да ги предпази.

 

Колоездачът ще бъде информиран със светлинен сигнал в каската, докато шофьорите ще виждат нотификации на сензорния дисплей в централното табло. Volvo също така са привлекли Ericsson към този проект, които също ще допринесат за навлизането на тази технология на пазара. В заключение ще отбележим, че се очаква нейните възможности да бъдат демонстрирани по време на изложението CES 2015, което започва на 6 януари.